Update

Motie van wantrouwen tegen Teeven verworpen

Fred Teeven tijdens het debat over de stijging van het aantal asielzoekers. Beeld anp
Fred Teeven tijdens het debat over de stijging van het aantal asielzoekers.Beeld anp

De Tweede Kamer heeft een motie van de PVV tegen staatssecretaris Fred Teeven en zijn asielbeleid vanavond zoals verwacht verworpen. In een hoofdelijke stemming stemden twaalf leden voor en 117 tegen.

De PVV wil dat Teeven onmiddellijk de grenzen van Nederland sluit. Volgens PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma staat Nederland een 'ware migratieramp' te wachten, zei hij vandaag tijdens een spoeddebat in de Kamer over de toestroom van met name Eritrese asielzoekers.

Teeven gaf gisteren aan dat er per week 1000 Eritreeërs Nederland binnenkomen om asiel te vragen. Volgens Fritsma heeft Teeven deze 'onhoudbare situatie' zelf veroorzaakt , omdat hij heeft gebogen voor de wensen van coalitiepartner PvdA.

Hij verwees naar de ruimhartige benadering van Syrische asielzoekers en het kinderpardon. 'Een aantrekkelijker land dan Nederland is er niet.' Eerder op de dag gaf Fritsma aan dat hij een motie van wantrouwen overweegt.

Schengen
De PVV'er hekelt dat Nederland de grenzen niet kan sluiten, omdat Europese regels dit verbieden. 'We zijn geen baas meer over onze eigen grenzen. We moeten uit de EU en uit Schengen stappen.'' Schengen regelt het vrije verkeer tussen een aantal EU-landen.

De SP, ChristenUnie en de SGP willen een nadere onderbouwing van de bewindsman van de cijfers zien. Joël Voordewind van de ChristenUnie verweet de PVV moord en brand te schreeuwen maar de brand niet te blussen. Het CDA en D66 reageerden wat gepikeerd omdat Teeven de cijfers in een tv-interview meldde en nog niet met de Kamer had gedeeld. D66 noemde dat 'onhandig' en sprak van paniekvoetbal door Teeven. Gerard Schouw van D66 noemde de oproep van Teeven aan iedereen om goed op te letten of ze verdachte zaken zien 'een dieptepunt'. Ook Schouw wil eerst een analyse.

Vertrouwensvraag
Vooral PvdA en GroenLinks benadrukten dat Nederland altijd vluchtelingen goed moet blijven opvangen. Alle fracties lieten direct weten dat zij geen enkele behoefte eraan hebben om de vertrouwensvraag te stellen. De meeste partijen zagen het debat als een verkiezingsdebat van de PVV in verband met de Europese verkiezingen volgende week.

Teeven: ik speel geen paniekvoetbal
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vindt helemaal niet dat hij 'paniekvoetbal' heeft gespeeld toen hij tijdens een tv-interview plotseling meldde dat ons land nu 1000 asielzoekers per week te verstouwen krijgt tegen 1000 per maand nog maar kortgeleden. D66 betichtte hem daarvan beticht in een spoeddebat over de kwestie.

Teeven zei in de Tweede Kamer dat er in maart nog 1500 mensen kwamen, in april 2790 en nu dus 1000 per week, voor het merendeel uit Eritrea. Hij wees er verder op dat hij de Kamer op 2 mei al heeft geïnformeerd dat er een stijging was waar te nemen, op dat moment met honderden per maand. Deze week is er misschien nog wel een hogere instroom, schatte Teeven. Hij vindt dat er niks mis is met zijn oproep aan de bevolking om op te letten of ze tekenen van mensenhandel zien. Daarmee kunnen ze het euvel, dat er volgens Teeven achter zit, mede helpen oplossen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden