Motie van wantrouwen tegen Haagse wethouder verworpen

Wethouder Marnix Norder Beeld anp
Wethouder Marnix NorderBeeld anp

De voltallige oppositie in de gemeenteraad van Den Haag heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geëist dat wethouder Marnix Norder (Cultuur) vertrekt. De elf fracties dienden een motie van wantrouwen in. Die werd verworpen. De oppositie stemde voor, de coalitie was tegen.

Aanleiding voor de motie is de discussie over een cultuurpaleis dat Den Haag wil bouwen, het zogeheten Spuiforum. De gemeenteraad geeft daar in de nacht van donderdag op vrijdag waarschijnlijk definitief groen licht voor. Volgens de oppositie dreigen 'de gemeente, de stad en de inwoners met onaanvaardbare financiële risico's te worden opgezadeld'.

Het cultuurpaleis moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden daarvoor gesloopt. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project.

Tegenstanders vinden het project een verspilling van belastinggeld. Ze zijn bang dat het cultuurpaleis veel duurder wordt dan begroot en zien liever dat de bestaande gebouwen worden gerenoveerd.

De gemeente heeft die mogelijkheid in de zomer laten onderzoeken, maar daaruit kwam naar voren dat sloop en nieuwbouw goedkoper was en meer opleverde. Andere critici wijzen op het historisch belang: het Lucent Danstheater uit 1987 was het eerste grote ontwerp van de nu wereldberoemde architect Rem Koolhaas.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden