Update

Motie van afkeuring van SGP en ChristenUnie om 'voltooid leven'

Kees van der Staaij (SGP). De christelijke partijen zijn fel tegen het voornemen van het kabinet, hoewel er nog geen wetsvoorstel ligt. Beeld anp
Kees van der Staaij (SGP). De christelijke partijen zijn fel tegen het voornemen van het kabinet, hoewel er nog geen wetsvoorstel ligt.Beeld anp

De SGP en de ChristenUnie hebben vanmiddag een motie van afkeuring ingediend vanwege het voornemen van het kabinet om stervenshulp mogelijk te maken aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid.

"Er dreigt een belangrijke wissel omgezet te worden'', aldus SGP-leider Kees van der Staaij die hiermee verklaarde waarom hij voor het eerst in achttien jaar Kamerlidmaatschap een motie van afkeuring indiende.

Volgens hem moet de oplossing voor de worsteling met het leven van oudere mensen niet worden gezocht in stervenshulp. Veel mensen hebben volgens hem te kampen met grote eenzaamheid. Dat betekent volgens de SGP'er een opdracht voor de samenleving om liefdevol te zijn. Hij sprak van een uitzonderlijk instrument.

"Ik wil mensen niet opgeven'', voegde ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik Faber er tijdens het debat aan toe. Ze denkt dat als de overheid de mogelijkheid biedt om uit het leven te stappen, alle ouderen zich geconfronteerd kunnen zien met de vraag of zij er gebruik van willen maken. "Ze kunnen druk voelen uit de samenleving''.

De christelijke partijen zijn fel tegen het voornemen van het kabinet, hoewel er nog geen wetsvoorstel ligt. Het CDA is ook tegen, maar deed niet mee met de motie van afkeuring. De partij sluit zich aan bij de conclusie in het rapport van de commissie-Schnabel. Die stelde dat het onwenselijk is om de juridische mogelijkheden te verruimen voor hulp bij zelfdoding. De SGP dreigt zelfs met het zware politieke wapen van een motie van afkeuring, vanwege de plannen.

Leeftijdsgrens
De VVD liet vandaag een heel ander geluid horen. De partij wil geen leeftijdsgrens voor stervenshulp aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid. Dat liet Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) tijdens het debat weten.

Een minimumleeftijd kan er volgens het Kamerlid aan bijdragen dat mensen op leeftijd het gevoel krijgen dat ze er niet meer toe doen. Dat wil de VVD niet, aldus Rutte. Het kabinet denkt aan een wet waardoor ouderen die niet ziek zijn maar vinden dat zij klaar zijn met leven, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen.

In de plannen van het kabinet is nog geen leeftijdsgrens genoemd. Wel hebben de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven dat het "voor de hand ligt om een nieuw systeem te beperken tot mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt.''

Lees het volledige verslag van het debat later vanmiddag op Trouw.nl

Minister Edith Schippers geeft de Tweede Kamer uitleg over de kabinetsbrief. Beeld ANP
Minister Edith Schippers geeft de Tweede Kamer uitleg over de kabinetsbrief.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden