Motie eurosceptici tegen Juncker maakt geen kans

LuxLeaks steen des aanstoots voor rechts-nationalisten als Farage en Le Pen

In het Europees Parlement heeft gisteravond een beladen debat gewoed over een motie van wantrouwen tegen Jean-Claude Juncker en zijn Europese Commissie. Die was ingediend door 76 rechtse eurosceptici, onder wie de vier PVV'ers.

Ook Marine Le Pen (Front National, Frankrijk) en Nigel Farage (Ukip, Groot-Brittannië) willen Juncker weg hebben vanwege LuxLeaks, onthullingen over de Luxemburgse belastingdouceurtjes voor bedrijven. Juncker was bijna twintig jaar premier van het land. "Het is niet te tolereren dat een persoon die verantwoordelijk was voor het beleid van agressieve belastingontwijking dienst doet als voorzitter van de Europese Commissie", staat in de motie.

Die maakt bij de stemming op donderdag geen kans gezien de steun die Juncker en zijn team genieten bij een meerderheid van het parlement. De eurosceptische linkerflank, eveneens zeer kritisch over Junckers verleden, deed niet mee aan de motie uit onwil zich voor het karretje van de rechts-nationalisten te laten spannen.

Het is de eerste keer sinds 2005 dat het parlement zo'n zware motie behandelt. Toen was het Farage die toenmalig commissievoorzitter Barroso onder vuur nam wegens een omstreden vakantietripje op het jacht van een Griekse scheeps- en bankmagnaat. Het parlement kan geen individuele Eurocommissarissen wegsturen, maar wel de volledige commissie.

Farage hield zich gisteren afzijdig. Le Pen voerde het woord: "Alsof je Al Capone aanstelt als hoofd van de commissie veiligheid en ethiek", zo omschreef zij de benoeming van Juncker als voorman van de Europese Commissie.

Als politiek signaal had Juncker zijn hele ploeg van 27 commissarissen meegenomen naar de plenaire zaal. In zijn weerwoord liet hij blijken dat de verwensingen hem niet veel doen ("mevrouw Le Pen overspoelt mij weer met tederheid"), maar dat hij diep was geraakt door een opmerking van Gabriele Zimmer, voorzitter van de eurokritische linkerflank. "Het gaat ons niet om u", had zij gezegd, "maar om het systeem dat inmiddels uw naam draagt: het systeem-Juncker". "Met welk recht doet u dat?", repliceerde Juncker, die opnieuw zei dat de strijd tegen belastingontwijking prioriteit heeft. "Houd u alstublieft op mij te beledigen."

De liberale voorman Guy Verhofstadt deed de motie af als 'stom' maar zag een lichtpuntje. "Eindelijk komen Farage en Le Pen uit voor hun verhouding." Ze zitten niet in één groepering en werken nauwelijks samen.

Economie 14

Investeringsplan Juncker

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden