'Moszkowicz niet geschikt voor het vak van advocaat'

Advocaat Bram Moszkowicz. Beeld ANP XTRA
Advocaat Bram Moszkowicz.Beeld ANP XTRA

Nederlands bekendste strafpleiter Bram Moszkowicz dreigt van zijn troon te vallen. Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten oordeelde gisteren voor de Raad van Discipline zeer negatief over de wijze waarop Moszkowicz zijn vak invult.

Han Koch

De deken heeft een groot aantal zeer ernstige klachten verzameld. Daaruit, zo blijkt volgens Kemper, rijst het beeld op van een "advocaat die hoge verwachtingen wekt, maar onduidelijk is over wat hij voor zijn cliënt gaat doen. Ik ga de zaak voor u doen, belooft hij, maar stuurt vervolgens een collega naar de zitting. Het is steeds niet duidelijk wat hij gaat doen voor de toch aanzienlijke bedragen die hij vraagt." En dan gaat het om een uurtarief van 500 euro.

Moszkowicz geeft volgens Kemper op klachten zelden thuis. "Het is iemand die lak heeft aan de regels en ook lak heeft aan zijn cliënten. En dan ga ik me nu even niet afvragen wat van die twee ik het ergste vind. Eigenlijk beschrijf ik iemand die niet geschikt is voor het vak van advocaat", voegde de deken er aan toe.

Kemper wenste gisteren Moszkowicz niet de definitieve klap uit te delen. Schrappen van het tableau, oftewel Moszkowicz uit het vak zetten, is de zwaarste straf. Als het aan Kemper ligt, beslist de Raad van Discipline op 30 oktober dat de aangeklaagde advocaat een jaar wordt geschorst waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tot de voorwaarden behoort dat Moszkowicz minimaal dertig opleidingspunten haalt. Die straf zou het antwoord moeten zijn op de klacht dat Moszkowicz stelselmatig zijn vakbekwaamheid niet onderhoudt. Hetgeen van elke advocaat wordt verwacht. Aan met de deken gemaakte plannen heeft de advocaat zich steeds niet gehouden.

Moszkowicz verkoos gisteren niet naar de rechtbank te komen. Dat was tot groot ongenoegen van de deken maar duidelijk ook van de Raad van Discipline. De aangeklaagde voerde via zijn ingehuurde collega Gabriël Meijers aan dat hij niet aanwezig wenste te zijn omdat dan de schijn zou zijn gewekt dat hij zijn geheimhoudingsplicht zou schenden.

Op de klachtenlijst staat onder meer dat hij zeer grote hoeveelheden contant geld ontving van cliënten. Dat kan alleen, zeker als het om bedragen gaat van boven de 15.000 euro, als de deken daarvan weet heeft. Ter bescherming van zijn cliënten en van zijn geheimhoudingsplicht bleef Moszkowicz dus weg. Hij wilde eigenlijk de hele operatie doorschuiven, maar een verzoek daartoe werd afgewezen.

De deken, zo bleek gisteren, maakt zich grote zorgen over de financiële positie van het kantoor van Moszkowicz. Er is een conflict met de Belastingdienst over opgegeven inkomsten. Die claim is zeker een miljoen euro groot. Dat betekent feitelijk dat het kantoor technisch failliet is. Kemper sprak gisteren over een negatief vermogen. Dat kan grote gevolgen hebben voor klanten. Die moeten bij Moszkowicz vooraf voor hun verdediging betalen. Gaat het kantoor failliet dan zijn zij hun geld kwijt.

De slechte tijdingen over het kantoor kunnen volgens advocaat Meijers wel eens hetzelfde effect hebben als een uitzetting uit het vak van advocaat. Duidelijk is ook dat het niet botert tussen Bram en zijn broers op het advocatenkantoor dat nu wordt gesplitst. Dat zou ook de reden zijn dat de voorbije jaren geen jaarrekeningen zijn gedeponeerd.

Teneinde het zogeheten dekenbezwaar van Kemper te onderbouwen waren gisteren vijf cliënten naar de rechtbank gekomen. De essentie van hun klacht: topadvocaat Moszkowicz vroeg een topsalaris maar leverde geen topprestatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden