Moszkowicz eist geld van Jort Kelder

Advocaat Bram Moszkowicz eist van hoofdredacteur Jort Kelder van Quote een aanzienlijke schadevergoeding.

Dit omdat hem ’de uitoefening van het beroep van advocaat feitelijk onmogelijk is gemaakt’. Als voorschot eist hij 50.000 euro in het hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter in Amsterdam. Zij bepaalde onlangs dat Kelder Moszkowicz mag aanduiden als een ’maffiamaatje’ en ’beroepsleugenaar’, die zich met zwart geld zou laten betalen.

Moszkowicz voerde deze uitspraak vorige week aan als een van de voornaamste redenen om de verdediging van crimineel Willem Holleeder neer te leggen. Uit de appèldagvaarding blijkt dat de oorspronkelijke vorderingen op Kelder zijn aangescherpt. Als reden hiervoor wordt genoemd dat de schade die Moszkowicz juist had willen voorkomen, inmiddels ’is aangericht’ en ’deels onherstelbaar’ is.

Wanneer de rechter Moszkowicz alsnog in het gelijk stelt in het hoger beroep, wil de advocaat dat Kelder de duimschroeven worden aangedraaid. Hij eist dan dwangsommen die kunnen oplopen tot ruim 600.000 euro. Het gaat er onder meer om dat Kelder zijn gewraakte uitlatingen binnen bepaalde termijn van de site van Quote verwijdert.

In haar vonnis erkende rechter Poelmann dat de term ’maffiamaatje’ voor een advocaat uiterst schadelijk is. Hetzelfde geldt voor de uitlating dat Moskowicz ’vriendschappelijke betrekkingen’ heeft met de onderwereld. ’Daarmee is echter de onrechtmatigheid nog niet gegeven’ overwoog de rechter. ’Indien de beschuldiging juist is, levert dit een ernstige misstand op. In zijn algemeenheid moet het een journalist vrij staan een misstand aan de kaak te stellen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden