Mosterdsoep en spruitjesgratin

Ingrediënten: 2 eetl. olie, 1 grote ui, gesnipperd, 2 teentjes knoflook, gesnipperd, 150 g knolselderij, in kleine blokjes, 1 liter groentebouillon, 4 eetl. Amelandse of Groninger mosterd, of andere regionale mosterd, 1 dl slagroom, zout , versgemalen peper, 1 eetl. bieslook, 4 sneden roggebrood, 4 plakken Beemster of Edammer kaas; 400 g spruiten, schoongemaakt, 1 ei, 1 dl volle melk, 1 dl slagroom, zout , versgemalen peper, 1 theel. tijm, vers of gedroogd, boter, 150 g fenegriekkaas, geraspt.

Liever lokaal is een heerlijk kook- en leesboek voor iedereen die houdt van lekkere recepten met lokaal verkrijgbare producten uit het seizoen. Annette van Ruitenburg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn schreven het boek en zij geven inspiratie om elke dag van het jaar een smakelijke maaltijd met producten uit je directe omgeving op tafel te zetten. Ruth de Ruwe maakte de prachtige foto's.

Lang, heel lang geleden, kleurden de akkers in Zeeland en Groningen geel van de mosterdbloemen en maalde iedere stad haar eigen mosterdzaad. Rond de laatste eeuwwisseling waren er nog slechts drie regionale mosterdtypen: de Doesburgse, de Groningse en de Zaanse. Rond 2010 waren alle mosterdakkers uit Nederland verdwenen en werd al het mosterdzaad geïmporteerd. Langzamerhand maakt lokale mosterd (van lokaal geoogst mosterdzaad) een comeback. Vandaag eten we een lekkere warme mosterdsoep. Maak de soep eventueel wat pittiger door er versgeraspte mierikswortel doorheen te roeren. Vraag in uw delicatessenwinkel naar regionale mosterd. Breng ook eens een bezoek aan de mosterdmolen op Ameland of het mosterdmuseum in Doesburg.

Verhit de olie in een pan met een zware bodem en smoor ui en knoflook op halfhoog vuur tot de ui glazig is. Bak de blokjes knolselderij mee. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.

Draai zodra de vloeistof kookt het vuur lager en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Roer de mosterd en de room erdoor en laat de soep nu niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper.

Garneer elke kop mosterdsoep met bieslook. Serveer het roggebrood met de kaas bij de soep.

Kook de spruiten 6-8 minuten in water met zout, reken voor kleine spruitjes 5 minuten. Klop het ei los met melk en room en voeg zout, peper en tijm toe.

Verhit de oven tot 180 °C. Vet een lage ovenschaal in met boter, verdeel de spruiten erin, overgiet ze met het ei-roommengsel en strooi de geraspte kaas erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de gratin gedurende 20 minuten tot de kaas is gesmolten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden