Mosselen uit Tarragona

Hoofdgerecht voor 2 grote mosseleters of 3-4 kleinere porties:

Voor de saus: 50 ml extra vierge olijfolie; 6 teentjes knoflook, gehalveerd; 10 blanke amandelen; 10 hazelnoten, geroosterd en ontveld; 1 middelgrote ui, fijngesnipperd; 1 groot blik hele gepelde tomaten; 1/3 tl gedroogde chilivlokken; mespunt suiker; 100 ml droge witte wijn; ca. 600 ml visbouillon. Voor de mosselen: 2 kg schoongemaakte mosselen; grof zeezout; versgemalen zwarte peper; 1 klein bosje platbladige peterselie, fijngesneden; sneden gegrild boerenbrood.

Dit gerecht vond ik in het voortreffelijke kookboek ’The new Spanish Table’ van Anya von Bremzen. Het komt uit Tarragona, een prachtige kuststad onder Barcelona en bakermat van de beroemde romesco-saus. Maak de saus (eventueel 1 dag tevoren): Verhit de olie op halfhoog vuur in een zware, wijde pan. Bak de knoflook, amandelen en hazelnoten in 2 à 3 minuten zachtjes goudbruin. Neem noten en knoflook met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Doe de uisnippers in de pan en bak ze glazig in 5 minuten. Laat intussen de tomaten uitlekken en vang het sap op. Roer de chilivlokken door de ui en bak kort mee. Doe dan 4 dl tomaten (zonder vocht) met de suiker bij de ui. Kook op half hoog vuur in tot de massa indikt (ca. 5 minuten). Giet de wijn, 500 ml visbouillon en 75 ml tomatensap erbij. Kook de saus met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes door; de tomaten zullen uiteenvallen. Voeg zonodig meer bouillon toe als de saus te dik wordt. Pureer intussen de gebakken knoflook, amandelen en hazelnoten fijn in de keukenmachine. Roer de puree door de saus en kook 1 minuut mee.

Stoom de mosselen: Verhit de saus zonodig in dezelfde grote pan. Voeg de mosselen toe en stoom ze op vrij hoog vuur in 5-7 minuten gaar, tot alle mosselen open zijn. Schud de pan af en toe heen en weer. Gooi ongeopende mosselen weg. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met peterselie. Serveer de mosselen met de saus in grote kommen. Geef het warme brood erbij. Rianne Buis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden