Mosselen met spinazie

1 kg mosselen, 1 dl water, ½ dl droge witte wijn (uit de Provence), 300 gram grootbladige spinazie, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, peper, zeezout, 1-2 eetlepels slagroom

Het lijkt misschien nog ver weg, maar over vijf weken is het alweer Kerstmis. In Frankrijk wordt kerst met familie uitgebreid gevierd op kerstavond (24 december) en op 25 december (Frankrijk kent geen tweede kerstdag). Kerst betekent daar naast het vieren van de geboorte van het Christuskind ook het culinair genieten van traditionele kerstgerechten en heerlijke wijnen.

In de Provence wordt kerstmis anders gevierd dan elders in Frankrijk. Kerstmis staat hier in het teken van legendes die nog steeds in ere worden gehouden. Men gaat massaal naar de kerstmis; voor de mis vindt het ‘soupe maigre’ (een buffet van magere voorgerechten) plaats. Dit zijn gerechten als bagna caudo (rauwe groenten met een mayonaiseachtige saus van ansjovis en knoflook in olijfolie), slakken, gestoofde groenten, gegratineerde bloemkool, gefrituurde visjes, raito (stokvis in wijnsaus gekookt met prei en zwarte olijven) en mosselen met spinazie.

Maak de mosselen schoon zoals op de verpakking staat beschreven. Kook ze gaar in het water met de witte wijn tot de schelpen open staan (gaat heel snel, circa 2 minuten doorkoken). Neem de enigszins afgekoelde mosselen uit de schelpen.

Was de spinazie grondig en laat ze goed uitlekken. Pel de sjalot en knoflook en hak beide fijn.

Verhit de olijfolie en bak de sjalot en knoflook zachtjes aan. Voeg de spinazie toe en roerbak tot de groente is geslonken. Breng op smaak met peper, zout en room.

Vul de schelpen met de spinazie en leg de mosselen erop. Wilt u dit gerecht van tevoren bereiden. Leg de schelpen dan op een bakplaat of in een ingevette ovenschaal, bestrooi ze met wat geraspte kaas, dek de schaal af en zet ze voor het serveren 7-10 minuten in een voorverwarmde oven van circa 200 graden celsius.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden