’Mossad zet eekhoorns in tegen kernbom Iran’

Het is een schimmenspel waarbij feiten en fictie niet te onderscheiden zijn. Eén ding staat vast: Israël zet alles op alles om te voorkomen dat Iran een kernbom krijgt.

Spionage, omkoperij, chantage, duiven met minicamera’s en moord – ze komen allemaal voor in de verhalen over Israëls pogingen de productie van de Iraanse ’bom’ te saboteren. Het lijkt een ouderwetse John Le Carré-thriller, waarbij haast niemand weet wat echt en wat fictie is. Want ook de bewust uitgelekte en gemanipuleerde publicaties vormen deel van het schimmenspel.

„Ik kan niet uit de school klappen, maar de afgelopen jaren hebben we enorm veel gedaan om zeer ernstige bedreigingen af te weren”, sprak vertrekkend premier Olmert dinsdagavond op de Israëlische televisie. Die ochtend had Iran de ingebruikname gevierd van zijn eerste kerncentrale in de havenstad Bushehr. De – eveneens vertrekkend – minister van defensie Barak riep op tot een verscherpen van de sancties tegen Iran, en voegde daar dreigend aan toe dat Israël geen enkele optie uitsluit. Israëls ogen zijn niet zozeer gericht op Bushehr, maar op Natanz, waar hard gewerkt wordt aan uraniumverrijking.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft Israël vorig voorjaar de VS al permissie gevraagd om de Iraanse installaties te bombarderen. Bush weigerde „uit angst dat Iran dan de Amerikaanse militairen in Irak, Afghanistan en de Golf zou treffen en dat het zou leiden tot een grootscheepse oorlog”, aldus de krant die zich baseert op Europese bronnen.

Achter de schermen zit Israël niet stil. Volgens de media heeft het hoofd van de Mossad, Meir Dagan, de afgelopen jaren al zijn aandacht op Iran gericht. In samenwerking met andere landen heeft hij onder meer nepbedrijven opgericht die Iran defect materiaal verkochten of instrumenten waarin afluisterapparatuur was verborgen.

Het Iraanse staatspersbureau meldde enkele maanden geleden dat „vier zionistische terroristen” waren opgepakt. Diezelfde week werd in Teheran een Iraanse zakenman opgehangen die voor de Mossad zou hebben gespioneerd en materiaal zou hebben geleverd waarin afluisterapparatuur zat. Nog eens drie reservisten van de Basij-militie, zouden zijn ontmaskerd als Mossad-agenten, die in Israël waren getraind in het omgaan met wapens en communicatieapparatuur.

Israël zou ook achter enkele deserties van en zelfs moord-(pogingen) op prominente Iraniërs zitten die bij het nucleaire project betrokken zijn. Dat Israël dit nooit echt heftig heeft ontkend, is misschien deel van de oorlogsvoering. Haast pikant was de Iraanse bekendmaking dat het bij Natanz twee duiven had ’opgepakt’ die waren uitgerust met metalen ringen en ’onzichtbare’ draden. Het jaar daarvoor waren er ook al eekhoorns met gps, afluisterapparatuur en mini-camera’s gevangen.

Opperspion Dagan voedt regelmatig zijn collega’s in het buitenland en het internationaal atoomagentschap met informatie om de druk op Iran op te voeren. Maar of en in hoeverre Israël erin geslaagd is de Iraanse activiteiten te vertragen, vertelt het verhaal niet. Irans vice-president Gholam-Reza Aqazadeh beloofde in ieder geval in Bushehr dat er „op 9 april nog meer goed nieuws volgt”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden