Mossad-agent hanteert vogelperspectief

De meest recente arrestatie van een Israëlische spion in een land in het Midden-Oosten was vooral gebaseerd op toeval, niet op knap detectivewerk van de Arabische geheime diensten.

Van onze redactie buitenland

De Mossad-agent werd enkele dagen geleden overgedragen aan de politie door bewoners van de Saoedische woestijnstad Hijaal. Die achterhaalden zijn geheime identiteit doordat hun gevangene niet alleen een gps-zender bij zich droeg, maar bovendien voorzien was van een ring met daarop de woorden ’Universiteit van Tel Aviv’ en ’R65’ rond zijn poot.

Dat het hier om een zogeheten vale gier gaat en niet om een mens, maakte geen verschil. En ook de uitleg dat deze gyps fulvus, zoals zovele vogels in de wereld, door ornithologen is geringd en van een gps-zender is voorzien om beter zicht te krijgen op zijn omzwervingen, stelpt de samenzweringstheorieën niet. De gier is en blijft gearresteerd.

Het is niet de eerste keer dat de Mossad ervan beschuldigd wordt dieren in te zetten. Zo opperde Egypte vorige maand dat een haai die in de Rode Zee toeristen had aangevallen misschien wel een rekruut was van de Israëlische geheime dienst. Iran pakte enkele jaren terug naar eigen zeggen veertien Mossad-eekhoorns op die waren voorzien van afluisterapparatuur en camera’s en arresteerde tevens twee spionerende duiven in de buurt van een atoominstallatie. En volgens een Palestijnse krant zouden de Israëliërs ratten hebben afgericht om het verschil te zien tussen Jood en Arabier en die vervolgens hebben losgelaten in de gemengde Oude Stad van Jeruzalem, zodat de knaagdieren doelgericht het leven van de Palestijnse bewoners zuur konden maken.

Wat de gier betreft, maakt Israël zich vooral zorgen over de straf die het dier mogelijk te wachten staat. Het Saoedische rechtsysteem is immers notoir streng. Of de vogel al werd verhoord of is doorgeslagen, is onbekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden