’Moslims zijn nog niet klaar voor eigen partij’

(Trouw)Beeld Joel van Houdt

Een grote politieke moslimpartij komt niet van de grond. De een is na ruzie verscheurd, de ander groeit langzamer dan gehoopt.

Mustafa Okcuoglu staat na het vrijdaggebed op een strategische plek: bij de uitgang van de Milli Görüs-moskee in hartje Schilderswijk. Het Haagse PvdA-raadslid schudt talloze bekende handen. Zijn enorme stapel – deels Turkstalige – flyers is binnen tien minuten op.

De Turks-Koerdische Okcuoglu is een geliefd politicus in de Schilderswijk. Bij de vorige verkiezingen kreeg hij enkele duizenden voorkeurstemmen. „Ik ben politicus namens alle Hagenaars”, benadrukt de PvdA’er, maar hij weet ook dat nagenoeg alle stemmen afkomstig waren van moslims.

Bij de verkiezingen van woensdag is de concurrentie voor Okcuoglu op papier groot. In Den Haag doen maar liefst drie partijen mee die zich expliciet op moslims richten: De Islam Democraten (ID), de Partij van de Eenheid (PvdE) en de Nederlandse Moslim Partij (NMP). Vreest Okcuoglu verlies van stemmen? „Nee”, antwoordt hij lachend. „Helemaal niet.”

De laconieke houding van het PvdA-raadslid is veelzeggend. Hoewel Nederland ruim 800.000 islamieten telt, vormen moslimpartijen geen serieuze bedreiging. Dat komt, zegt een Turkse moskeebezoeker, omdat die partijen te klein en te jong zijn. Hij vreest dat een stem op een moslimpartij een waardeloze is. „Als we willen voorkomen dat de PVV hier in Den Haag wint, moeten we PvdA stemmen.” Een andere man refereert aan incidenten binnen de ID. „Ik stem PvdA”, zegt hij. „Dat is een stabiele club.”

De ID maakte vier jaar geleden met één zetel haar entree in de gemeenteraad van Den Haag. Dit jaar wilde de partij ook in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam deelnemen. Een interne ruzie dwarsboomde dat plan. Begin dit jaar viel de partij uiteen.

Het enige raadslid van ID, Abdoe Khoulani, was boos dat hij niet opnieuw lijsttrekker zou worden en stapte uit de partij. Hij doet nu in Den Haag mee namens de PvdE. Khoulani legde vervolgens beslag op de naam ’Islam Democraten’. Omdat de juridische procedure daarover nog loopt, kan die partij niet meedoen in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. „Uit rancune zit Khoulani ons nu dwars”, zegt Hasan Kucuk namens de ID. Hij beseft dat dit moddergevecht ’geen beste indruk op de kiezer maakt’. „Ik hoor om mij heen dat veel moslims er nu voor kiezen om thuis te blijven. Dat is spijtig.” Toch rekent Kucuk op een zetel in Den Haag.

De NMP koestert dezelfde hoop. De partij doet in totaal in slechts zeven gemeenten mee, waaronder Den Haag, Almere en Rotterdam. De partij heeft de ambitie om in minimaal twintig gemeenten op de kieslijst te staan, moeten laten varen. De NMP had moeite om op tijd goede kandidaten te vinden. De partij wil wel op 9 juni deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

NMP-oprichter Henny Kreeft verwacht geen wonderen op 3 maart. „We zijn een nieuwe organisatie die op alle gevestigde partijen mijlenver achterloopt”, zegt hij. Om zoveel mogelijk zetels te halen, spraken de NMP en ID ooit over samenwerking. Volgens Kucuk van ID stelde Kreeft van NMP voor om niet in dezelfde gemeenten deel te nemen. De Randstad was voor ID, Flevoland en omgeving voor NMP. Kucuk: „Kreeft heeft die afspraak geschonden. Opeens deed hij ook in Den Haag en Rotterdam mee.” Kreeft bestrijdt de lezing. Er waren alleen ’verkennende gesprekken’, zegt hij.

PvdA’er Okcuoglu zegt, doelend op de conflicten: „De migranten zijn nog niet klaar voor een eigen moslimpartij. Daar is politieke evolutie en rijping voor nodig. Maar dat komt. Misschien over twintig jaar.”

Dilaver Delikaya, lijsttrekker van de Islam Democraten, deelt flyers uit op de Haagse Markt. (FOTO JOÿL VAN HOUDT)Beeld Joel van Houdt
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden