Moslims zijn niet zielig, en wij zijn niet slecht

De Gutmensch zet kinderen in voor zijn politiek correcte propaganda. Dat is schadelijk, zegt Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam.

Dat mensen in ons land bang zijn geworden voor de islam, is na diverse terreuraanslagen op Westerse doelen zeer begrijpelijk. De terreur komt steeds dichterbij en vormt een rechtstreekse aanval op onze vrije samenleving. Begrip voor deze angst is er helaas weinig tot niet. Aan moslims vragen zich actief of kritisch tegen uit te spreken wordt door de Gutmensch (naïef-linkse wereldverbeteraar) al gauw afgedaan als xenofoob geroeptoeter door het gewone volk.

"Wij hoeven toch ook geen afstand te nemen van de Ku Klux Klan?", zo klinkt het in politiek-correcte progressieve kringen. Naast het feit dat ik daar geen enkele moeite mee zou hebben, zou het vooral behoorlijk nutteloos zijn. De terreur die ons dagelijks bereikt via internet en televisie, en zich in toenemende mate ook in onze straten manifesteert, komt niet uit een racistische blanke hoek. Net zomin als van christenen, boeddhisten of nationalistische Canadezen. Er is maar één gemeenschappelijke deler: het gaat om moslims.

Maar wie dit benoemt, en graag wat meer verontwaardiging en tegengeluiden uit de islamitische gemeenschap wil horen, die zaait verdeeldheid. Althans; in het hoofd van de Gutmensch (die ironisch genoeg juist wél pleitbezorger is van excuses voor ons slavernijverleden en van gesubsidieerde slavernijmonumenten).

undefined

Kinderen

Nee, deze bekrompen burgers moet hoognodig wat respect en acceptatie worden bijgebracht. En daarvoor lijkt elk middel geoorloofd. Zo lanceerde filmmaker Abdelkarim El-Fassi vorige week een filmpje waarin kinderen hun excuses maken voor terreur. Boodschap: niet polariseren, maar elkaar omarmen. Let's unite.

Niet alleen speelt het in progressieve kringen bejubelde filmpje behendig en slinks in op ons collectieve schuldgevoel, kennelijk is men nu ook bereid gevonden om onschuldige kinderen mee te sleuren in deze maatschappelijke aanklacht.

Hiermee is de discussie weggehaald waar deze thuis hoort, namelijk onder volwassenen. Mensen die in staat zijn hun eigen mening te vormen en zaken in een context te bezien. Uit tal van onderzoek blijkt dat politieke interesse en een stabiele politieke oriëntatie pas rond het bereiken van de kiesgerechtigde leeftijd worden ontwikkeld. Ergo: de kinderen hebben geen idee waar ze over praten.

Je eigen kind beschadigen en exploiteren om aandacht te vragen voor je politieke agenda is niet alleen goedkoop, ook getuigt het van gebrek aan inhoud en verantwoordelijkheidsbesef als ouder.

undefined

Propaganda

Het gebruik van kinderen als spreekbuis voor politieke doeleinden is niet van vandaag of gisteren. Zo werd in 2011 een anti-PVV spotje uitgebracht waarin kinderen Geert Wilders buiten elke context moesten citeren en waarin kiezers opgeroepen werden het toenmalige gedoogkabinet Rutte-1 niet aan een meerderheid in de Senaat te helpen. Een staaltje propaganda, waar ook dictatoriale regimes in het verleden hun hand niet voor omdraaiden.

Ook het intimideren van peuters tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda verdiende niet bepaald de schoonheidsprijs. Maar ja, Zwarte Piet is racisme en wanneer de Gutmensch zijn boodschap moreel superieur acht, is alles geoorloofd.

Zonder mitsen en maren als één man het moslimextremisme veroordelen, zou de sociale cohesie in dit land ten goede komen. Maar juist degenen die waarschuwen voor verdeeldheid, zijn hier niet toe bereid.

Het zou beter zijn om te stoppen met die eeuwige pavlovreactie van de islamitische gemeenschap om in de slachtofferrol te schieten. En het eeuwige blanke schuldgevoel van de Gutmensch moet ook overboord. Zij zijn niet zielig en wij zijn niet slecht. Een andere basis om tot een gelijkwaardig debat te komen, is er niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden