Moslims zijn geen vijand, maar bondgenoot

Trump op bezoek bij de koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa Beeld REUTERS

Op tal van punten week Trumps toespraak in Saudi-Arabië af van zijn eerdere woorden over de islam.

Het begon al op de trap van het vliegtuig, waar Melania verscheen. Zonder hoofddoek. Toen Michelle Obama blootshoofds naar Saudi-Arabië kwam, vond Donald Trump dat beledigend. 'We hebben genoeg vijanden', schreef hij destijds op Twitter. Ook dochter Ivanka droeg geen hoofddoek.

Vorig jaar juni. Trump valt Hillary Clinton aan omdat haar organisatie geld ontving van Saudi-Arabië. 'Een land dat vrouwen als slaven wil en homo's doodt', tweette Trump. Gisteren nam dochter Ivanka 100 miljoen dollar aan van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voor háár organisatie. In Trumps toespraak ging het over 'het prachtige koninkrijk'.

Koning Salman van Saudi-Arabië hing Trump gisteren een onderscheiding om. Daarbij bukt de president en steekt zijn hoofd in de gouden ketting. En maakt hij daar een knikje door de knieën? Toen Obama in 2009 leek te buigen voor de Saudische koning, dreef Trump daar de spot mee.

"Ik denk dat de islam ons haat", zei Trump vorig jaar maart. Na jaren van zulke vijandelijke woorden is Trump plots bondgenoot. Hij sprak lovend over 'talrijke islamitische geleerden' die "welbespraakt hebben bepleit dat het beschermen van gelijkheid Arabische en islamitische gemeenschappen versterkt".

Ook weet hij nu dat terroristen het niet louter op het Westen hebben voorzien. "95 procent van de slachtoffers van terrorisme is moslim."

Tot nu toe lag de term 'radicale islam' op Trumps lippen bestorven. In die woordkeuze leek hij geen onderscheid te zien tussen gewone en extremistische moslims. Gisteren wel. Hij sprak over 'islamistisch extremisme', met een extra 's'. Die term doelt niet op de islam als religie in zijn geheel, maar op het islamisme als politieke ideologie.

Vaardigde Trump begin dit jaar nog een inreisverbod uit voor burgers uit zeven islamitische landen, nu strooide hij lof naar Afghanistan, Libanon, Qatar, Koeweit en Bahrein. Hij prees hen voor hun inzet in de strijd tegen terrorisme. Moslims zijn, meer dan wie ook, nodig in de strijd tegen extremisme, luidt Trumps boodschap inmiddels. Dan is het handig om overeenkomsten te benadrukken. "Dit is geen strijd tussen verschillende geloven", sprak hij. En alle slachtoffers van terrorisme zijn 'kinderen van God'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden