null

Inzamelactie

Moslims zamelen geld in voor grootse islamitische begraafplaats

Beeld

Moslims in Nederland hopen aankomende zomer het geld bijeen te hebben voor een grote islamitische begraafplaats. Het beoogde terrein in Zuidlaren in Drenthe moet plaats bieden aan 1700 overleden moslims.

De inzamelaars, verenigd in de Stichting bijzondere islamitische begraafplaatsen in Nederland (Bibin), hebben een bedrag van 410.000 euro nodig. De teller staat nu op ruim 200.000 euro.

De stichting probeert al vijftien jaar het bedrag voor de islamitische rustplaats bij elkaar te krijgen, maar tot een paar maanden geleden lukte dat niet. Sindsdien gaat het hard met de financiële aanwas. “We informeren bij moskeeën en bij islamitische organisaties, maar krijgen nu pas hun vertrouwen”, zegt Hamed Amrino, voorzitter van de vereniging. Dat komt vooral door meer en positievere aandacht dan voorheen, denkt hij. “Nederland is ons thuisland. Moslims worden begraven in Marokko of Turkije, maar steeds meer willen die mogelijkheid ook in hun eigen land.”

Bibin accepteert geen geld afkomstig uit het buitenland, omdat de herkomst niet goed achterhaald kan worden. De eigenaar van het stuk grond in Zuidlaren, dat volgens het bestemmingsplan al begraafplaats kan worden, bood Bibin het terrein aan toen hij hoorde van het initiatief.

De huidige begraafplaatsen in Nederland die ruimte bieden aan overleden moslims doen dat ook aan overledenen van andere geloofsovertuigingen, zoals christenen. Het verschil is dat een rustplaats op een islamitische begraafplaats voor eeuwig is. In Nederland is er momenteel alleen in Almere een islamitische begraafplaats, stelt Amrino. Een kleine, met 150 rustplaatsen.

In de komende maanden organiseert Bibin nog donatiemomenten in onder meer Den Haag en in Utrecht. De islamitische begraafplaats in Drenthe zou de grootste worden in West-Europa.

Lees ook:

Een apart hoekje voor moslims op de begraafplaats

Trouw bracht plekken in beeld die veel betekenen in de geloofsovertuiging of levensbeschouwing van mensen. Deel 7: Het islamitische perceel op de begraafplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden