Moslims willen praten over taboe op homoseksualiteit

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Nederland heeft sinds donderdag een tweede aanspreekpunt voor moslims die tot ontdekking komen dat zij homoseksueel zijn. De stichting Yoesuf wil de islamitische achtergrond van de homoseksuelen in ogenschouw nemen omdat hulpverleners is gebleken dat sommige moslims daarmee problemen hebben. Enkele maanden geleden heeft de vrijzinniger Turks-islamitische stichting Ipoth al een opvanghuis voor homo-moslims opgericht.

Er bestaat geen onderwerp dat onder moslims zo gevoelig ligt als homosekualiteit. Ondanks de wijdverbreide praktijk in islamitische landen, komt homoseksualiteit er formeel niet voor. In het liberale Nederlandse klimaat is dit niet vol te houden.

De stichting Yoesuf wil informatie geven, niet alleen aan betrokkenen, maar ook aan familieleden, collega's en vrienden, docenten en hulpverleners als ook aan instanties. Verder biedt Yoesuf moslims die problemen met hun homoseksualiteit hebben, hulpverlening aan.

Ook wil de stichting studie maken van de visies vanuit de islam over homoseksualiteit en van de beeldvorming over islam en seksualiteit in al haar belevingsvormen. Voorlopig is Yoesuf gevestigd in Roermond. De oprichter Omar Nahas heeft op de Universiteit van Amsterdam homostudies gestudeerd.

Er is voor de naam Yoesuf gekozen omdat hij in de koran als een heel mooie man wordt omschreven, aldus Nahas. De vrouw van de farao wilde hem verleiden. Het verhaal in de koran gaat volgens Nahas niet over de man-vrouw-verhouding, maar over verleiding in het algemeen. Het bevat de vermaning niet de waarschuwende vinger op de ander te richten.

Nahas, afkomstig uit het Midden-Oosten, is auteur van een boek in het Arabisch over dit onderwerp. Zijn streven is dat moslims de homoseksuele aanleg zouden moeten tolereren. Aanvaarding van homoseksuele praktijken is daarbij niet aan de orde. 'Je moet je seksualiteit niet leven', noemt hij dat, hetgeen neerkomt op afwijzing van anale seks. “Dit standpunt baseer ik op de koran. Ik wil het aan niemand opdringen. Wel kan ik iemand in contact brengen met een imam naar keuze -orthodox of liberaal.”

Leden van het comité van aanbeveling zijn onder anderen S. Abdus Sattar, publiciste over moslimzaken, voorzitter N. Maddoe van de Nederlandse Moslim Raad en Tweede-Kamerlid M. Rabbae.

“Bij homoseks gaat bij iedere moslim de deur dicht, zelfs bij moslim-homo's”, aldus Abdus Sattar, die het hoog tijd vindt dat het taboe in de islamitische gemeenschap om er zelfs maar over te praten wordt opgeheven. In het comité van aanbeveling zitten volgens haar mensen met allerlei verschillende meningen over homoseksualiteit.

Cem Ariklar van de organisatie voor islamitische homo's Ipoth is niet blij met het Yoesuf-initiatief. “Wij zijn al jaren bezig met voorlichtingsbijeenkomsten in mokeeën. Sinds enkele maanden hebben wij een opvanghuis. Wij zeggen: islam en homoseksualiteit gaan samen, zoals islam en heteroseksualiteit samengaan. Dus zonder enige beperking vanwege het homo-zijn. Onze visie verschilt dus van die van Yoesuf, waar overigens ook herero's in zitten, en die zich niet richt op lesbiennes. Wij willen niet alleen discussie en tolerantie, maar vooral gelijke rechten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden