'Moslims weer aan ons binden'

Ibrahim Wijbenga: In het CDA is voor mij als moslim ook ruimte

INTERVIEW | MAAIKE VAN HOUTEN

Vindt u het nodig dat het CDA zich bezint op zijn uitgangspunten? "Nou, bezinning, de discussie is nodig. We hebben boeken vol over het christen-democratisch gedachtengoed, ik ga binnenkort ook weer op cursus naar ons eigen Steenkamp-instituut. Ik heb hier thuis allemaal boeken staan over de islam, maar ik ga voor een oplossing van een politiek probleem echt niet in die boeken kijken. We weten het allemaal wel, het gevaar is dat we werkgroepen instellen maar er verder niks mee doen. We moeten niet te veel tijd steken in een achterhoedegevecht. Met onze uitgangspunten is niks mis, het gaat nu om de profilering. We kunnen beter de mouwen opstropen en op zoek gaan naar nieuwe kiezers, dat is belangrijker dan praten over principes."

De analyse van het partijbestuur is juist dat de partij de inhoud heeft verwaarloosd, en daardoor onherkenbaar is. Met welk verhaal gaat u de boer op?
"Het CDA is er voor gelovigen, we moeten zorgen dat iedere gelovige goedzit bij het CDA. Anders dan ChristenUnie en SGP is het CDA geen specifiek christelijke partij, er is ook ruimte voor mij als moslim. Die boodschap moeten we veel meer uitbuiten, ons er veel meer mee profileren. Oud-premier Van Agt is met de verbreding begonnen, Lubbers heeft dat uitgebouwd, toen kwamen er ook moslims bij het CDA. Maar dat is gestokt. Het is een gemiste kans dat we die verbreding hebben laten liggen."

Vindt u die verbreding alleen een manier om meer kiezers te trekken of zitten er inhoudelijk raakvlakken tussen het christen-democratisch denken en bij voorbeeld de islam?
"Ons denken ligt dichtbij de eigen overtuiging van moslims. Mensen die ik ken zijn behoudend conservatief. Ze zijn voorstander van het bijzonder onderwijs, ze willen ruimte voor ritueel slachten, ze hechten veel waarde aan familie en gezin. De identiteit van moslims staat onder druk, maar niet bij ons. M

aar ze voelen zich bij ons niet thuis, ze vinden andere partijen leuker, of sexier."
Of ze hebben geen zin in een christelijke partij "Ja, dat christelijke schrikt af, dat maak ik zelf ook mee als ik zeg dat de C staat voor christelijk."
Tijd voor naamsverandering? "Nee, daarvoor is het nog te vroeg. We zijn niet pur sang christelijk, maar als we een brede volkspartij willen zijn moet je brede lagen aanspreken. Het christelijke lijkt dat te vernauwen, maar iedereen die zich erin verdiept weet dat iedereen bij ons welkom is. Er is aan mij nog nooit gevraagd of ik naar de kerk ga, of naar de moskee. Dat speelt helemaal niet, maar dat kan ook komen doordat ik in het zuiden zit."

Nederland seculariseert, hoe verstandig is het dan het accent te leggen op het geloven?
"In dat confessionele moeten we niet verstarren. We zijn geen enge partij waar imams, dominees of pastoors het voor het zeggen hebben. Je moet ons er nooit op kunnen pakken dat we inboeten op onze confessionele standpunten. Maar we zijn een landelijke partij, en we staan middenin de samenleving. We moeten onze antennes openhouden voor wat er gebeurt. Dat is verontachtzaamd."

U bent zelf raadslid in Eindhoven. Het CDA had daar ooit 24 zetels, nu zijn het er nog zes. Is de christen-democratie geschikter voor het platteland dan voor de stad?
Als we het daarvan moeten hebben hou je niet meer dan zeven zetels over. Het platteland krimpt, maar het CDA is nog steeds gefixeerd op dat traditionele bastion. Ons land verstedelijkt in hoog tempo, het is nu allemaal veiligheid en integratie wat de klok slaat. Bij uitstek punten voor de stad. Bij intregratie kunnen we ons uitgangspunt van de gespreide verantwoordelijkheid meer uitbouwen. De allochtoon kan zelf een grotere bijdrage leveren aan integratie in plaats van de problemen op het bordje van de traditioneel linkse partijen of de regering te leggen. "

Favorieten
Ibrahim Wijbenga's favoriete vertolkers van het christen-democratisch gedachtengoed:

Ernst Hirsch Ballin, oud-minister: 'nette man, intellectueel, maar ook iemand met maatregelen'

Dries van Agt, oud-premier: 'heeft bepaalde humor en historisch besef vanuit de katholieke kerk, en hij heeft politieke moed getoond om omstreden standpunten te verdedigen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden