Moslims vallen over gerichte controle

De Britse regering overweegt vliegtuigpassagiers te screenen op basis van hun etnische of religieuze achtergrond. Moslimorganisaties twijfelen aan het nut.

Het screenen van ’risicopassagiers’ zou veiligheidscontroles doeltreffender maken en lange wachtrijen op het vliegveld kunnen voorkomen. Maar tegenstanders waarschuwen dat de maatregelen moslims verder stigmatiseren.

De screening zou geraffineerder zijn dan het simpelweg selecteren van jonge mannen met een Aziatisch uiterlijk, maar het is waarschijnlijk dat moslims vaker extra gecontroleerd zullen worden.

„Dit maakt reizen voor Aziaten een strafbare overtreding”, vindt Ali Dizaei, een van de hoogste islamitische commissarissen binnen de Britse politie. „Op die manier vervreemden we juist de gemeenschap die we het hardst nodig hebben om de terreur te bestrijden.” Na de aanslagen in Londen vorig jaar hield de transportpolitie veel meer Aziatische mannen aan voor nadere ondervraging, zo blijkt uit cijfers.

Er is niets mis met profiling, vindt Dizaei, zolang het gebaseerd is op echte inlichtingen. „Er is geen stereotiepe terrorist. Timothy McVeigh, de man verantwoordelijk voor de bomaanslag in Oklahoma, zou zekert door veiligheidscontroles zijn gekomen omdat hij blank was.”

De Moslimraad denkt ook dat het screenen weinig nut heeft. Moslims komen ook uit de zwarte gemeenschap en steeds vaker uit de blanke, aldus een woordvoerder. „Na iedere terroristische aanslag neemt het aantal bekeerden toe”, ziet ook de Moslimassociatie. Onder de vorige week gearresteerde terreurverdachten zijn een blanke en een zwarte bekeerling. Een van de daders van de Londense bomaanslagen was de in Jamaica geboren Lindsey Jamal.

De Commissie voor Raciale Gelijkheid vraagt zich af of etnische screening wel legaal is. De organisatie twijfelt ook aan de doeltreffendheid. „Terroristen zullen anderen rekruteren om het werk voor hen te doen”, aldus een woordvoerster. De Sufi Moslimraad is een van de weinige islamitische organisaties die screening steunen mits het ’professioneel en beleefd gebeurt’.

Veiligheidsexperts zien het gericht controleren als een stap voorwaarts. „De beste technologie is de menselijke geest, maar tot nu toe hebben we die niet goed kunnen gebruiken vanwege een ideologie van politieke correctheid”, zegt Philip Baum, hoofdredacteur van een tijdschrift over vliegveldveiligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden