Moslims, sta op in deze onmenselijke oorlog

Het Syrische volk krijgt steun, maar de Koerden worden door iedereen in de steek gelaten in de strijd tegen deTurkse regering, stelt Celal Altuntas vast.

Zo te zien wordt 2016 het jaar van pijn, doden, vluchten en ander oorlogsleed in Turks Koerdistan. Ik ben meestal optimist en zou graag optimistisch blijven, maar de taal van de Turkse regering maakt mij helaas pessimistisch.

Een van de eerste dagen van dit jaar verklaarde president Erdogan de oorlog aan de Koerdische politici, kinderen, vrouwen, mannen en alle denkers, schrijvers en journalisten die niet vóór hem zijn. Tijdens een presentatie voor dorpshoofden maakte hij duidelijk dat hij niet streefde naar een verzoenende oplossing voor de Koerdische kwestie.

Hij wil nieuwe wetten invoeren tegen de mensen die niet pro zijn AKP-regering zijn. Hij wil Turkije en Koerdistan onbewoonbaar maken voor de Koerden, alevieten, journalisten, schrijvers en politici die kritiek hebben op zijn ondemocratische beleid. Dat hoort en past niet bij een president die beweert in Allah en de Profeet te geloven en dat Koerden en Turken broeders zijn.

undefined

Leven in angst

Sinds een paar weken verkeren de Koerden in de steden Slopi, Cizre, Sur, Amed en Nisibin in een onmenselijke situatie. De mensen leven in angst, hebben geen eten in huis, mogen niet naar buiten. Huizen en moskeeën worden beschoten en platgebombardeerd door de Turkse politie en het leger. De inwoners mogen hun zieken niet naar het ziekenhuis brengen, mogen hun doden niet begraven.

Begin dit jaar, op 4 januari, zijn drie Koerdische vrouwelijke politici op een barbaarse manier vermoord. De doden liggen dagen op straat, ziekenhuizen liggen vol met vermoorde kinderen, mannen, vrouwen. Volgens de islamitische traditie moet iemand binnen 24 uur na zijn overlijden worden begraven en moet respectvol met zijn of haar lichaam worden omgegaan. In de Koerdische steden wordt dat op bevel van de regering onmogelijk gemaakt. Wat voor moslims zijn ze dan nog? Zelfs een oorlog hoort zijn regels te hebben; in Koerdistan worden alle regels met voeten opgetreden.

Het is ook een oneerlijke oorlog, want de Turkse regering heeft alle middelen en de macht om deze vuile oorlog te voeren. De Koerden hebben weinig wapens. Ze hebben hun lichaam, hun geloof in vrijheid en geloof in hun strijd.

De Koerden zijn door de Turken, door moslims en door de EU-landen in de steek gelaten. Waar zijn al die moslims die altijd overal roepen dat alle moslims broeders zijn? Waar zijn de moslims in Nederland die zogenaamd opkomen voor het Palestijnse volk als er onrust is in Israël en Palestina? Waar zijn zij die zogenaamd opkomen voor het Syrische volk omdat het islamitisch is?

undefined

Hypocriet

Hoe hypocriet kun je zijn? Welke waarde heeft de slogan dat alle moslims broeders zijn? Waar blijft het gezegde uit de Koran: 'Als je één mens doodt, dood je de hele mensheid'? Wat is het verschil tussen Koerdische en Palestijnse, Syrische, Iraakse en alle andere moslims?

Onze regering onder leiding van Mark Rutte moet er alles aan doen om de vuile oorlog in Koerdistan te stoppen. De moslims in Nederland moeten in opstand komen tegen de Turkse regering en zeggen dat genoeg genoeg is, zoals ze dat tegen Assad en de Israëlische regering deden en doen.

Vandaag kan het nog, en morgen kan het te laat zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden