Moslims prijzen visie van minister Vogelaar

Moslims roemen de matigende toon van minister Vogelaar. ’Nederland is nu al een mengelmoes van culturen.’

De uitspraken die minister Vogelaar zaterdag deed in een vraaggesprek met deze krant, vonden óók bijval. Bijvoorbeeld in moslimkringen. „Als je vijf jaar lang te horen krijgt dat je nog minder waard bent dan een hond, dan is dit goed nieuws.”

„Het beste nieuws van de afgelopen tijd”, vindt Mustafa Hamurcu, secretaris van Milli Görüs Noord Nederland. „Eindelijk iemand die het positief benadert in plaats van al dat gepolariseer in de sfeer van Verdonk. Mijn zaterdag kon niet meer stuk. Zelfs niet door de reacties van Wilders, Rutte en al die anderen.”

„Een eerste stap in de goede richting”, vervolgt hij namens de Turks-islamitische stichting. „Als steeds meer mensen de boodschap van Vogelaar durven uit te dragen, zal de spanning eindelijk een beetje afnemen en gaan we langzaam maar zeker naar één samenleving, waarin iedereen dezelfde rechten en plichten heeft. Een samenleving waarin moslims niet bij voorbaat schuldig zijn.”

Minister Vogelaar van wonen, wijken en integratie zei in Trouw positief te kijken tegen een toekomstige joods-christelijk-islamitische traditie in Nederland. „Maar daar gaan wel een paar eeuwen overheen”. Zij vindt dat Nederland de islam dient te omarmen en moet helpen zich hier te wortelen.

Driss El Boujoufi, voorzitter van Contactorgaan Moslims en Overheid, verwondert zich over de reacties: „Ik ben al 42 jaar in Nederland, maar voor mij blijft het steeds weer een vreemd spelletje. Kijk om je heen: de islam maakt toch deel uit van deze samenleving? Iedereen kan het zien, maar het blijkt dat niet iedereen het wil horen. Volgens mij heeft de minister helemaal niets raars gezegd.”

„Er gaat al veertig jaar subsidie naar moslimkunst, er wordt al decennialang geïnvesteerd in minderheden. Maar als een minister het benoemt, is het land te klein”, aldus de Marokkaan. „Zo gaat het de afgelopen jaren steeds. En zo zal het de komende jaren ook wel gaan. Ik verwijt Wilders, de VVD en de christelijke partijen niets. Ze hebben hun achterban. En ze moeten beschermen wat van hen is.”

„Maar Nederland is in 42 jaar ook een deel van mij geworden. Ik ben moslim, soms met liberale ideeën, maar op andere gebieden, misschien zelfs zonder er altijd bewust van te zijn, met christelijke idealen. Ik pik overal het goede uit. En ik zie overal om me heen hetzelfde gebeuren. We maken hier in Nederland een mooie mengelmoes van culturen en religies. En of je het nu zegt of dat je er liever over blijft zwijgen: ik zie het hier al 42 jaar die kant op gaan.”

Jihad Alariachi, één van de Meiden van Halal, hoorde tijdens haar vakantie in Marokko van alle commotie: „Toen ik het interview met Vogelaar las, dacht ik: eindelijk iemand die intelligent is en niet naar afkomst of religie kijkt, maar naar feiten en de wet. Maar natuurlijk valt iedereen haar weer aan, mensen lezen alleen hoe ze het willen lezen. Zo’n reactie van Geert Wilders zie je aankomen; die neem ik allang niet meer serieus. Hij wil niet eens met ons in discussie gaan, de slapjanus. Ik verbaas me wel over Rutte. Hoe durft hij de Nederlands-westerse cultuur boven de islamitische te plaatsen? Waar komt dat superioriteitsgevoel vandaan? En als hij beweert dat Nederland geen islamitische traditie heeft, dan negeert hij onze ouders, die hier al jaren wonen.”.

„Ook Rutte vertelt lariekoek. Hij moest beter weten,”, vervolgt Alariachi. „Maar zoals meneer El Boujoufi al aangaf, Rutte moet zijn achterban tevreden houden. Wat een vies spelletje is de politiek toch.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden