Moslims moeten op hun hoede zijn voor hardvochtig Europa

Europa hoeft niet zo bang te zijn dat het wordt veroverd door een islamitische vijfde colonne. Dat zal mislukken, want als de minderheden teveel worden dan gooit Europa ze er toch gewoon weer uit. Dat deed ze al twee keer eerder.

Het artikel van Sylvain Ephimenco 'Weg met de Hoofddoek' in Trouw van 21 februari plaatst de affaire van de islamitische hoofddoek in de aloude vijandschapstraditie tussen de Arabische wereld en Europa. De hoofddoek staat symbool voor een vijand die middels een vijfde colonne voor de derde keer tracht Europa te veroveren. De eerste en twee de keer zijn de pogingen uiteindelijk mislukt. Deze derde zal ook mislukken.

Het geval wil dat de Arabisch-islamitische wereld tot grootse bloei kwam in een periode dat in Europa nog riddertje werd gespeeld en het volk als lijfeigenen ten prooi was aan krijgsheren en machtige vorsten. En het was niet eens zozeer uit bekeringsijver dat de straat van Gibraltar werd overgestoken. Spanje werd overspoeld en de moslimse legers drongen tot in het zuiden van Frankrijk door. Het was een goed geolied leger en een boodschap van broederschap die de moslims enthousiasmeerden. Maar in 1492 moesten de moslims in Spanje het veld definitief ruimen voor de Spaanse Koningen, die eveneens alle joden van het Iberische schiereiland verdreven of dwongen zich tot het christendom te bekeren. Enkelen zochten en kregen toevlucht in het Turks-islamitische Istanbul, waar ze nog steeds verblijven. De moslims waren verdreven: de stand was 0-1 voor Europa.

Tijdens de periode van de Moorse aanwezigheid op het Iberische schiereiland, vonden eveneens de kruistochten plaats. Het Heilige Land zou bevrijd moeten worden en dus gingen vele Europese strijders op weg. Uit religieuze motieven? Daar valt oprecht aan te twijfelen als bij de 'bevrijding' van Jeruzalem in 1099 vrijwel de hele inheemse bevolking wordt uitgemoord. Uiteindelijk worden de Europeanen door de moslims tot de aftocht gedwongen. De stand is dan 1-1.

Maar de moslims kwamen terug. Het Osmaanse rijk was in staat het in de geschiedenis bijna 600 jaar uit te houden. Begonnen als een klein vorstendom ten zuiden van Istanbul, werd het een wereldmacht die heerste van Algerije tot Perzië en van Wenen tot Soedan. Toegegeven: de evaluatie van het verblijf van de Arabieren in Spanje is doorgaans veel positiever dan het verblijf van de Turken op de Balkan. De tot voor kort nog grote animositeit tussen Turken en Grieken is hier een voorbeeld van en de slachtofferrol van de moslims in Bosnië in de Joegoslavische oorlogen eveneens. Maar er ontkomen aan dat Turkije, de aloude vijand, vroeg of laat lid wordt van de Europese Unie. Historisch bekeken is echter de definitieve val van het Osmaanse Rijk in 1922 en de decimering van zijn Europese gebied een punt voor Europa: 1-2.

Het discours van de laatste jaren over de moslims in de wereld is er een van dreiging en angst. Huntington zette in zijn Clash of Civilizations de toon door bij zijn indeling van de wereld in allerlei 'beschavingen' de Arabische wereld een religieus etiket te geven, 'islamitisch', en Europa en Amerika een niet-religieus, 'westers'. De aanslagen van 11 september, de uitspraken over joden en homo's: alles versterkt de impliciet aanwezige angst van vele westerse leidslieden dat we hier te maken hebben met een derde aanval op Europa. Geen conventionele maar een demografische. 'Ze' zijn stilletjes bezig 'ons' te veroveren. Ze zijn alom. Het dreigt 2-2 te worden.

Maar dat zal het nooit worden. Europa, Avondland, heeft een buitengewoon intolerante traditie als het haar te veel wordt: dan smijt ze de minderheden er gewoon uit, zoals zo vaak het geval was met de joden. Of er wordt jacht op hen gemaakt: de pogroms in Polen en Rusland. Of anders komt een schrikbewind, de nazi's, aan de macht en pleegt massamoorden. De moslims in Europa vormen nog geen 3 procent van de bevolking; 97 procent is dus niet-moslim. De moslims zijn onderling zwaar verdeeld. Europa: U kunt rustig gaan slapen maar juist de moslims moeten oppassen. Een 1-3 eindstand verbleekt straks bij de meedogenloze, lang ingehouden woede van overwinnaar Europa.

Het wordt hoog tijd voor een ander discours. De wedstrijd die al lang genoeg geduurd heeft dient afgefloten en in de annalen van de geschiedenis te worden bijgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden