Moslims in Nederland over angst voor tegenacties

null Beeld anp
Beeld anp

Onder moslims in Nederland komt de klap van de aanslag in Brussel net zo hard aan als bij ieder ander. Maar voor hen spelen ook andere gevoelens mee. Vier soorten reacties vallen op, in gesprekken met moslims en op sociale media.


Moslims voelen zich bestolen van hun geloof

Met elke jihadistische aanslag komt de islam op inktzwarte wijze in het nieuws. Dat maakt dat moslims zich bestolen voelen van hun geloof - en aangeven dat geweld juist in strijd is met wat zij heilig achten. Moskeekoepels spraken dinsdag, net als bij de aanslagen in Parijs vorig jaar, onmiddellijk hun afschuw uit. Nog voor de regering dat had gedaan, veroordeelde de imam van de grootste moskee in Nederland, Azzedine Karrat, de aanslagen in harde bewoordingen. Hij tweette: 'Deze harteloze beesten moeten onmiddellijk gestopt worden'. En: 'Moge Allah Nederland en de gehele wereld beschermen tegen dit soort fanatici en rechts extremisten die haat en verderf op aarde zaaien.'

Rond het middaguur kreeg Zouhair Saddiki (29), filosofiestudent en bestuurslid van de D66-werkgroep Religie en Levensbeschouwing, te horen dat een familielid veilig weg kon komen van de Brusselse luchthaven. Hij zegt: "We moeten deze terroristen excommuniceren vanuit de islamitische gemeenschap."

Moslims vrezen voor tegenacties

"Wat er voor ons moslims nog bijkomt, is de angst voor tegenacties", zegt Abdelhamid Bouzzit, vicevoorzitter van de Stichting Islamitische Organisaties Regio Haaglanden. "En hoe er weer negatief naar islam en moslims zal worden gekeken." Onlangs bleek uit landelijke politiegegevens dat moskeeën in Nederland bijna elke dag het mikpunt zijn van anti-islamacties. Bouzzit is ook bestuurder van de Imam Malik-moskee in Leiden. En ook bij die moskee houden ze er rekening met de boosheid over de aanslagen in Brussel op het gebedshuis wordt afgereageerd. "De moskee wordt weer 24 uur per dag bewaakt", vertelt Bouzzit.

Moslims willen zich niet uitspreken

Voor andere moslims spreekt het zo vanzelf dat terrorisme en de islam niet kunnen samengaan, dat ze het kwetsend vinden als iemand dat veronderstelt. In lijn met die gedachte riep arabist Jan Jaap de Ruiter, verbonden aan de Tilburg Universiteit, moslims vandaag via Twitter op 'het ritueel van afstand nemen van aanslagen te laten schieten'. Want: 'Elk weldenkend mens vindt dit vreselijk'.

Spreken moslims zich wel uit, dan komt er wel weer kritiek op de manier waarop ze dat doen, is de gedachte. Zo twitterde politiek commentator Sywert van Lienden. 'Opvallend: moslims die zeggen dat aanslag Brussel in strijd is met de Islam (en dus niet: de wet). De wet is de richtlijn, niet de Koran.'

Moslim wijzen op aanslagen in islamitische landen

Na de bomaanslag van zaterdag in Istanbul, en eerder deze maand in Ankara, beklaagden sommige moslims zich er over dat een massaal rouwen uitbleef. Zij vinden dat scheef.

De islamitisch geestelijk verzorger Saoed Khadjé, oprichter van het instituut Dar al Ilm, verwoordt dat gevoel op Facebook. Wat er in Brussel is gebeurd noemt hij 'vreselijk'. 'Net zoals ik het vreselijk vind wat er in het Midden-Oosten, Syrië, Irak, Palestina, Turkije en elders gebeurt'. Hij vervolgt: 'En natuurlijk vind ik het vreselijk dat er steeds met dubbele maten wordt gemeten en dat hypocrisie hoogtij viert wanneer er de zoveelste aanslag is in een moslimland, maar waar amper een traan voor wordt gelaten. Moe word ik ervan.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden