Moslims: film Jami veel schokkender dan 'Fitna'

(Novum) - Moslims halen hun schouders op om de film van Geert Wilders en richten hun aandacht nu op de op stapel staande anti-islamfilm van Ehsan Jami. Deze tekenfilm wordt naar verwachting veel schokkender dan 'Fitna'. Die werd donderdagavond op internet gezet en valt 'reuze mee', zegt de vice-voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). "De film van Ayaan Hirsi Ali was schokkender."

Woensdag meldde Netwerk al beelden van de film van het voormalig PvdA-raadslid uit Leidschendam-Voorburg te hebben gezien. De profeet Mohammed zou daarin met zijn 9-jarige vrouw Aisa hand in hand naar de moskee lopen om haar daar te ontmaagden. In moslimkringen is het een groot taboe om alleen al de profeet uit te beelden. Vice-voorzitter Yusuf Altuntas spreekt van 'pure belediging'. Het CMO wil eerst wat meer van de film zien maar overweegt juridische stappen tegen Jami, die oprichter is van het comité voor ex-moslims.

Altuntas stelt verder dat de film van Wilders inhoudelijk 'van geen kanten' klopt. Zo heeft vrouwenbesnijdenis volgens hem niets te maken met de islam. De beelden van de aanslagen van 11 september slaan volgens hem ook nergens op. "Er zijn daar ook moslims overleden." Het CMO zegt geen grote onrusten te verwachten in de moslimgemeenschap. Wel houdt Altuntas rekening met kleine incidenten.

Het Landelijk Beraad Marokkanen zegt dat 'Fitna' voor 'de westerlingen die de koran helaas niet kennen natuurlijk een angstwekkend beeld kan geven'. Mohammed Rabbae zei in RTL Nieuws dat moslims zich niet herkennen in de film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden