Moslims en Kroaten in Bosnie sluiten akkoord over vorming federatie

WASHINGTON (Reuter, AFP, AP) - Vertegenwoordigers van de door moslims overheerste regering van Bosnie, Bosnische Kroaten en Kroatie hebben vannacht een overeenkomst getekend over de vorming van een federatie in Bosnie.

Onder toeziend oog van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher tekenden vertegenwoordigers van de moslims en Kroaten vannacht om half een Nederlandse tijd een akkoord ter bezegeling van hun nieuwe alliantie.

Het akkoord over een moslim-Kroatische federatie in Bosnie kwam tot stand na vijf dagen van onderhandelen onder Amerikaanse leiding. Na de 'doorbraak' van Sarajevo nam Washington het initiatief om de moslims en Kroaten tot elkaar te brengen, in een poging om zo meer druk op de Serviers uit te oefenen.

Over de inhoud van het verdrag zijn nog geen mededelingen gedaan.

De alliantie van moslims en Kroaten moet, zoveel als mogelijk, de eenheid van Bosnie handhaven. Sinds zaterdag onderhandelden de twee partijen over het voorstel om de Bosnische gebieden die in handen zijn van de Bosnische Kroaten en moslims op te delen in kantons met een bepaalde mate van zelfbestuur. Het centrale gezag in Sarajevo zou daarbij gehandhaafd blijven.

Het akkord werd ondertekend door de Bosnische premier Haris Silajdzic (namens de moslims) en de Kroatische minister van buitenlandse zaken, Mate Granic.

Het nieuws uit Washington kwam na de toezegging in Moskou van de Bosnisch-Servische leider Karadzic om het vliegveld bij Tuzla te heropenen.

- Vervolg op pagina 5.

Russische waarnemers naar Tuzla

VERVOLG VAN PAGINA 1

Karadzic deed zijn concessie op de tweede dag van zijn bezoek aan Moskou, waar hij met de Russische minister van buitenlandse zaken Kozyrev sprak. Karadzic stelde als voorwaarde dat Russische waarnemers bij het vliegveld van Tuzla worden gestationeerd om toe te zien dat er geen militaire middelen worden aangevoerd.

De Verenigde Naties hadden de Serviers eerder een ultimatum gesteld dat de door hun ingesloten luchthaven uiterlijk 7 maart opengaat. De Amerikaanse regering heeft de overeenkomst tussen Karadzic en Kozirev verwelkomd, al sprak het haar verbazing uit niet tevoren op de hoogte te zijn gebracht. Tienduizenden ingesloten moslims zijn van de aanvoer via het vliegveld afhankelijk.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken maakte na afloop van de besprekingen tussen Karadzic en Kozyrev bekend dat er Russische waarnemers naar Tuzla worden gestuurd om te garanderen dat het vliegveld niet wordt gebruikt voor de aanvoer van wapens. De Navo dreigde vorige maand desnoods geweld te gebruiken om het vliegveld open te stellen, als de Serviers zich tegen openstelling zouden blijven verzetten. Bosnische Serviers zetten hun offensief tegen enclaves van de moslims en Kroaten gisteren voort. De moslimstad Maglaj lijkt op het punt te staan te vallen.

Ook om de moslim-enclave Bihac, in het westen van Bosnie, werd fel gevochten. Volgens VN-waarnemers rukken Servische tanks op en is het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden