Moslims en katholieken in Vaticaan bijeen

VATICAANSTAD (ANP) - Ruim vijftig rooms-katholieken en moslims zijn sinds dinsdag voor een conferentie in het Vaticaan bijeen om de verhouding tussen de RK Kerk en de islam te verbeteren. De bijeenkomst duurt drie dagen.

ANP

De conferentie onder de titel 'Liefde van God, liefde van de naaste' begon met een ogenblik van stilte, zodat ieder in zijn eigen bewoordingen voor het welslagen ervan kon bidden. Na korte inleidingen door kardinaal Jean-Louis Tauran, president van de Vaticaanse Raad voor de Interreligieuze Dialoog, en de Bosnische grootmoefti Mustafa Ceric volgden lezingen over hoe de RK Kerk en de islam het begrip liefde verstaan.

Paus Benedictus XVI ontvangt de deelnemers donderdag, op de laatste dag van de conferentie, in audiëntie en zal hun dan toespreken. Benedictus wekte twee jaar geleden de verontwaardiging van veel moslims, nadat hij in een toespraak in de Zuid-Duitse stad Regensburg een byzantijnse keizer had geciteerd die de islam met geweld gelijkstelde.

Diepe spijt

De paus sprak naderhand zijn diepe spijt uit dat zijn woorden verkeerd waren begrepen, maar maakte geen excuses. Tijdens zijn bezoek aan Turkije, enkele maanden later, noemde hij de islam een vreedzame en warme godsdienst.

In maart dit jaar kwamen het Vaticaan en islamitische leiders overeen een permanente dialoog op gang te brengen om de moeilijke relaties te verbeteren. Dat gebeurde op aandrang van 138 islamitische geleerden. In diezelfde maand publiceerde het Vaticaan cijfers waaruit blijkt dat er in de wereld nu meer moslims dan rooms-katholieken zijn.

Het is de bedoeling dat de bijeenkomst van rooms-katholieken en moslims elke twee jaar wordt gehouden, nu eens in het Vaticaan en dan weer in een islamitisch land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden