Opinie

Moslims doen wel zeker iets...

Ibrahim Wijbenga, Marokkaans-Nederlands jongerenwerker en voorzitter Landelijk Platform aanpak Jeugdcriminaliteit, heeft gelijk (Podium, 23 december). Geweld tegen Joden is toegenomen. En dat geweld komt niet alleen van de kant van de moslims. Maar waar de discriminatie en het geweld van de islamitische kant komt, blijft het vaak stil. Er wordt niet voldoende afstand genomen door de islamitische gemeenschap zelf, aldus Wijbenga. Ook dat is waar. Antisemitisme wordt niet afdoende veroordeeld.

Zijn sombere verhaal kan gelukkig wat ontkracht worden. In het Amsterdamse stadsdeel West, waar veel van de gesignaleerde problemen zich voordoen, wordt hard gewerkt aan de dialoog, door het stadsdeelbestuur, door moskeeën en enkelen van de Joodse gemeenschap. Op centraal niveau in de stad zit wethouder Van Es iedereen achter de vodden.

Twee recente bijeenkomsten van het Joods Marokkaans netwerk, waarbij de stadsbestuurders nadrukkelijk aanwezig waren, lieten duidelijk zien hoe de verhoudingen verbeterd kunnen worden. Vorige week was in de grote Badr Moskee een indrukwekkend gesprek tussen moslims en joden. Dit op initiatief van de moslimgemeenschap.
Er moet nog heel veel meer gebeuren. En de roep moet steeds luider klinken. Maar diegenen die het dichtst in de buurt zitten van de huidige activiteiten , weten dat het, met vallen en opstaan, echt de goede kant op gaat. Antisemitisme binnen de islamitische gemeenschap is een gegeven, zo goed als islamofobie binnen de Joodse gemeenschap een feit is. Maar in een stad waar de twee groepen elkaar tegenkomen, ontstaat een gemeenschappelijk front. Dat front is nog klein. Maar dankzij alle inspanningen heb ik vertrouwen in een positieve ontwikkeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden