Moslims dienen imams te corrigeren

De uitspraken van imam Khalil el-Moumni over homoseksuelen zijn terecht veroordeeld. Ook bij brede lagen van de islamitische gemeenschap kunnen dergelijke uitspraken niet op steun rekenen. Integendeel. Zij wekken irritatie en bevestigen het beeld bij moslims, vooral jongeren, dat veel religieuze leiders (nog) niet toegerust zijn om in Nederland het woord over de moslims te voeren.

Bovengenoemde uitspraken zullen, gezien de ver gevorderde multiculturele bewustzijn van moslims, niet leiden tot intolerant gedrag, maar eerder tot verdere relativering van hun rol.

Al jaren vraag ik moslimjongeren hoe ze denken over homoseksualiteit. Verreweg de meesten zijn zich bewust van de diversiteit in de samenleving, onderschrijven ieders keuzevrijheid en hebben geen enkele moeite met homoseksuelen. Wel vinden zij dat de islam geen theologische basis biedt om homoseksualiteit in moreel opzicht te aanvaarden. Daar zijn zij niet de enigen in.

De opvattingen van de bovengenoemde imam moeten geplaatst worden in een ruimere context. Zijn boodschap is een onderdeel van een veel gehoord discours dat typerend is voor veel religieuze leiders en, vooral, rechtse politici. Alles wat westers is, is gevaarlijk voor de moslims, en alles wat islamitisch is, is gevaarlijk voor de westerse samenleving, wordt verondersteld. Om 'besmettingsgevaar' te voorkomen, moet de ene cultuur zich krachtig uitspreken over verschijnselen en waarden van de andere culturen die haar niet aanstaan.

Islamitische geestelijken die vanuit de bedreigingsthese opereren, zullen zich vaker negatief uitspreken over westerse verschijnselen die niet in hun religieuze patronen passen. Echter, er is een grote kans dat zij dankzij theologische reflectie en discussie met moslims en maatschappelijke krachten zichzelf gaan corrigeren. Gebeurt dat laatste niet, dan zal de moslimgemeenschap, als logische stap in haar vestigingsproces, dat zeker doen. Voorwaarde is wel dat de ontvangende samenleving ruimte biedt voor deze zelfcorrectie. De overdreven reacties en bemoeienis van met name politici en overheidsfunctionarissen scheppen die ruimte niet, maar hebben eerder een verstikkende werking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden