Moslims bestrijden extremisme met tienerwebsite

null Beeld

Het moet een veilige plaats zijn voor nieuwsgierige moslimjongeren. De website Literary geeft een 'liberale' uitleg van de islam. Een van de doelen: video's van radicale geestelijken verdringen.

Robin de Wever

Benieuwd naar de islam? Met een paar zoektermen brengt Google u een heel eind. Maar pas op: extremisten zijn slechts een paar klikken van u verwijderd. Websites als IslamicTube en AlGhurabaa ('DeVreemdelingen') bieden hun preken integraal aan. Cynisch gezegd: een moslimjongere kan radicaliseren vanuit zijn luie stoel.

Ook de onlangs vermoorde Anwar Al-Awlaki blijft populair, voorspelde terreurexpert Alejandro onlangs. Misschien vergaart hij de komende jaren zelfs postuum nieuwe fans.

Alternatief
De Amerikaanse organisatie Muslims for Progressive Values biedt nu een alternatief. Literary Zikr legt het werk van progressieve moslimgeleerden uit in toegankelijke taal. Handig voor jongeren van 13 tot 25 jaar, die volgens de maker volop bezig zijn met 'het formuleren van ideeën over religieuze identiteit en cultuur'.

De site opent met een cursus sharia, islamtisiche jurisprudentie. 'Sharia is niet geopenbaard door Allah', legt professor islam en mensenrechten Abdullahi Ahmed An-Nai'm daarin uit.

'Het is gebaseerd op de Koran en de dingen die de Profeet (Gezegend is Zijn naam) heeft gezegd en gedaan. Sommige van de bronnen van de sharia - de Koran bijvoorbeeld - worden door moslims gezien als heilig (of 'het woord van God'). Sharia is gemaakt door mensen die de Koran en de woorden en daden van de Profeet (Gezegend is Zijn naam) hebben geïnterpreteerd.'
De site kan welkome hulp bieden, legt geldschieter Fatime Price-Kahn uit aan Religion News Service. Toen zij zich veertien jaar geleden bekeerde, was 'neo-orthodoxe' retoriek in de Amerikaanse islam volgens haar de norm.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden