Moslimorganisaties willen islamofobie-register
Ook in Nederland klinkt nu de roep om anti-islamitische delicten apart te registreren. Agressie tegen moslims en moskeeën blijft nog vaak onzichtbaar, vindt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).
Volgens het samenwerkingsorgaan van een deel van de Nederlandse moskee-organisaties hebben islamitische gemeenschappen er weinig vertrouwen in dat hun meldingen serieus genomen worden. Bij brandstichting en vernieling en bekladding van moskeeën zou justitie maar zelden overgaan tot actie. Veel moskeebesturen laten melding daarom maar zitten, weet het CMO. Media-aandacht leidt vaak tot nieuwe agressie.
Voor een definitie van islamofobie wijst het CMO naar onderzoekster Ineke van der Valk. Zij omschreef het fenomeen vorig jaar als een 'historisch-maatschappelijk bepaalde ideologie die met behulp van beelden, symbolen, teksten, feiten en interpretaties een negatieve betekenis geeft aan 'de islam' en aan 'moslims''.
Moskeebrand leidt tot discussie
Het pleidooi van het Contactorgaan is een reactie op de brandstichting in een moskee in Enkhuizen. Dat godshuis ging zaterdag deels in vlammen op. De gemeente spreekt overigens niet van specifiek anti-islamitisch geweld; eerder werden de panden van de lokale Reddingsbrigade en de hippische vereniging al in brand gestoken.
In maart riepen de socialistische, groene en liberale partij in België al op tot een grondiger aanpak van islamofobie. In een voorstel dat ze indienden bij de senaat stellen ze dat de Belgische overheid de 'ongegronde vijandigheid tegenover de islam' tot een speerpunt moet maken.
'Bestrijd islamhaat, geef voorlichting'
Ook de Nederlandse onderzoeker Van der Valk vreest dat anti-islamitische agressie een maatschappelijk probleem kan worden wanneer de overheid niet ingrijpt. In haar boek Islamofobie en Discriminatie pleit ze onder meer voor voorlichting in jongerencentra. Tussen 2005 en 2010 telde ze 117 voorbeelden van 'islamofoob' geweld. Volgens de cijfers zouden moskeeën 43 keer zijn beklad en 37 keer (deels) vernield.
De geschiedenis heeft volgens Van der Valk geleerd 'dat aan gevallen van genocide, hoe verschillend ook van aard, omvang en achtergrond, steeds een lange periode voorafging waarin vijanddenken en haat tegen maatschappelijke groepen werden aangewakkerd'. Het Ministerie voor Justitie kon dinsdagochtend niet direct ingaan op de vraag hoe islamofobie nu geregistreerd wordt.
Een historisch-maatschappelijk bepaalde ideologie die met behulp van beelden, symbolen, teksten, feiten en interpretaties een negatieve betekenis geeft aan 'de islam' en aan 'moslims'De definitie van 'islamofobie' van onderzoeker Ineke van der Valk