Moslimorganisaties: wees extra alert na aanslagen Noorwegen

Een bijeenkomst van moslims in de buurt van Parijs.Beeld afp

Sommige Britse moskeeën hebben hun beveiliging aangescherpt na de Noorse massamoord van afgelopen vrijdag. Moslimorganisaties maken zich grote zorgen om de toenemende islamangst in Europa.

De organisaties zeggen dat het tijd is voor regeringen om wakker te worden, om het anti-islamistische extremisme een halt toe te roepen en een stokje te steken voor de politieke anti-islamitische bewegingen die een opmars hebben gemaakt van Nederland tot aan Oostenrijk.

Mohammed Shafiq van de Ramadhan Foundation, één van de grootste moslimorganisaties van Engeland, vertelt persbureau AP dat mensen 'steeds over hun schouder kijken, bang dat ze het volgende doelwit zullen zijn'.

Gisteren kwamen verschillende internationale leiders van moslimorganisaties bijeen. Daaruit kwam volgens Shafiq naar voren dat moslims extra op het hart zal worden gedrukt om waakzaam te zijn. Bovendien zal de beveiliging bij moskeeën verhoogd worden.

In de afgelopen weken werden in Groot-Brittannië een varkenshoofd gevonden buiten een moskee bij Oxford en werden herhaaldelijk aanvallen gerapporteerd op islamitische vrouwen die een hoofddoek of gezichtsbedekkende kleding dragen, vertelt Shafiq.

Mohammed Bechari van de Europese Islamitische Conferentie zei dat 'islamangst aan het toenemen is, ondanks het feit dat miljoenen Europese moslims hier geboren zijn en zich aangepast hebben aan de samenlevingen waarin ze leven, samenlevingen die zichzelf als open en tolerant beschouwen'. "Racisme en anti-islamitische sentimenten zijn de norm geworden."

Europese leiders zouden de islamangst kunnen voeden door wetten in te stellen, zoals het verbod op gezichtsbedekkende kleding op straat , waardoor de niet-islamitische meerderheid in Europa gevoed wordt in hun angst voor de toenemende moslimpopulatie in Europese landen.

Op de dag van de aanslagen in Noorwegen, afgelopen vrijdag, werd in België een wet van kracht die het dragen van de boerka of nikab om veiligheidsredenen verbiedt. Frankrijk, het land met de grootste moslimpopulatie in Europa, heeft eerder een gelijke wet aangenomen. In Zwitserland bestaat weer een verbod op minaretten.

Bernard Godard, adviseur voor politici die met islamitische zaken te maken krijgen, meent dat uiterst rechtse poltieke partijen voor frustraties zorgen in gemeenschappen met een hoge werkeloosheidsgraad door hun woede te richten op moslimmigranten.

Godard: "We moeten ons afvragen of we door de aanslagen beland zijn op nieuw niveau van islamangst. Het gedachtegoed dat door extreem rechtse partijen wordt geventileerd, is gewoongoed geworden. We zouden meer aandacht moeten besteden aan wat ze eigenlijk zeggen."

Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden