Moslimomroep vreest ultimatum niet

HILVERSUM (ANP) - De Nederlandse Moslimomroep (NMO) is niet bang volgende maand een deel van zijn zendtijd te verliezen. De omroep denkt het Commissariaat voor de Media te kunnen laten zien dat hij voldoende heeft gedaan om een bestuurslid uit de kring van de liberale alevieten te krijgen.

Dat maakte voorzitter Abderrahman Farsi donderdag duidelijk tijdens een persconferentie in het gebouw van de omroep in Hilversum. Minister Ronald Plasterk (Media) zei dinsdag dat het Commissariaat, dat verantwoordelijk is voor de toewijzing van zendtijd aan omroepen, de NMO een ultimatum had gesteld.

Als de omroep voor 1 maart geen representatief bestuur heeft, wordt mogelijk (een deel van) de zendtijd van de islamitische omroep ingetrokken. Farsi wees erop dat het huidige NMO-bestuur al breder is dan wordt geëist. Er maakt ook een sjiïet deel van uit.

NOVA

De aanleiding voor de persconferentie waren twee uitzendingen van NOVA. Daarin werd betoogd dat de omroep in conservatief vaarwater is gekomen. Het betrof uitzendingen in oktober en vorige week vrijdag. De NMO wilde niet reageren op de laatste uitzending, omdat hij de rechtbank in Amsterdam en de Raad voor de Journalistiek om een uitspraak over de uitzending van oktober heeft gevraagd.

Volgens advocaat Lucien Nix van de omroep schetsen beide reportages een beeld waarin de NMO zich niet herkent. Zo is de alevitische vertegenwoordiger niet uit het bestuur gezet, maar heeft hij om persoonlijke redenen zijn functie neergelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden