Moslimomroep voelt zich buitenspel gezet

Beeld anp

De Stichting Zendtijd Moslims (SZM) dreigt naar de rechter te stappen omdat het niet tevreden is over de plannen om de NTR de zendtijd voor moslims te laten verzorgen. Het kabinet besloot dat de Moslimomroep vanaf 1 januari gaat verdwijnen, samen met de zes andere levensbeschouwelijke omroepen als de Ikon, Human, RKK en Joodse Omroep.

Inmiddels hebben bijna al die organisaties zich aangesloten bij een grotere ledenomroep. Gesprekken die de Moslimomroep voerden met diverse organisaties liepen op niets uit. Volgens de wet gaat de taakomroep NTR nu automatisch de zendtijd voor de moslims op zich nemen.

Maar volgens SZM-bestuurslid Ahmed Driss El Boujoufi is zijn achterban daar niet bij betrokken. "Terwijl in de wet staat dat de levensbeschouwelijke programmering ook na 1 januari tot stand moet komen in samenwerking met de achterban."

Naar de rechter
Koepelorgansiatie NPO, waar SZM zijn klachten op richt, is het daar niet mee eens. De NTR wil wel degelijk programma's gaan maken die aantoonbaar de moslimstroming vertegenwoordigen en dichtbij de achterban staan, aldus een woordvoerder. Driss El Boujoufi dreigt nu naar de rechter te stappen om die te laten bepalen of dat inderdaad het geval is.

SZM heeft sinds 2013 de uitzendvergunning om radio en tv-programma's te verzorgen voor moslims in Nederland. Dat volgde op een langlopend bestuurlijk conflict rond de Moslimomroep. De NTR had vanwege dat gedoe de beschikking gekregen over het programmabudget voor moslims, maar de Raad van State oordeelde dat moslims recht hadden op eigen zendtijd.

De kwestie is de laatste hobbel voordat de kleine reli-omroepen vanaf 1 januari ophouden te bestaan. Wel blijft er jaarlijks 13 miljoen euro beschikbaar voor levensbeschouwelijke programma's. Daar maken verschillende omroepen straks aanspraak op. Zo gaat de EO de zendtijd voor de Ikon en Joodse Omroep verzorgen, KRO-NCRV voor de RKK en waarschijnlijk voor de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), al zijn de gesprekken daarover volgens de directeur van BOS nog niet helemaal afgerond. De NTR gaat volgens de plannen programma's maken voor de hindoes en moslims in Nederland.

Op 1 januari houden de kleine levensbeschouwelijke omroepen op te bestaan. Betekent dat ook het einde van de bezinning op tv? Abonnees lezen vandaag meer hierover in Trouw - de Verdieping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden