Moslimleiders Pakistan: bestraffing blasfemie loopt uit de hand

Leden van het Actiecomité voor Mensenrechten protesteren zaterdag in de Pakistaanse stad Karachi tegen de blasfemiewetten in het land. Beeld afp
Leden van het Actiecomité voor Mensenrechten protesteren zaterdag in de Pakistaanse stad Karachi tegen de blasfemiewetten in het land.Beeld afp

De vervolging van een Pakistaans christelijk meisje dat de Koran 'ontheiligd' zou hebben leidt in binnen- en buitenland tot forse kritiek. Zelfs de Pakistaanse moslimleiders vinden nu dat 'de wet van de jungle' heerst.

De pleitbezorgers van het christelijke meisje (religieuze minderheden en buitenlandse organisaties) kregen gisteren steun uit onverwachte hoek. De Ulema-raad, een koepelorgaan van onder meer fundamentalistische islamitische geestelijken, liet maandag weten dat de vervolging van het christelijke meisje ook hen in het verkeerde keelgat is geschoten.

Het meisje, Rimsha, werd eerder deze maand beschuldigd van godslastering - een vergrijp waarop in Pakistan de doodstraf staat. Mogelijk heeft ze een exemplaar van de Koran verscheurd, al lijkt de kans groot dat ze zich enkel heeft uitgeleefd op een paar kranten. Volgens de meest gangbare lezingen is Rimsha tussen de 11 en 16 jaar oud en heeft ze het syndroom van Down. Honderden christenen zouden hun sloppen hebben moeten ontruimen.

'Niets in de schoenen schuiven'
De islamitische Ulema-raad waarschuwde maandag met vertegenwoordigers van religieuze minderheden dat Rimsha niets in de schoenen moet worden geschoven. Wie iemand vals beschuldigt, moet volgens de moslimleiders zelf bestraft worden.

De Verenigde Staten noemde de zaak vorige week 'bijzonder verontrustend'. In Nederland zet onder meer de ChristenUnie zich voor Rimsha in. De partij vindt dat de overheid een aanzienlijk deel van onze ontwikkelingshulp aan Pakistan moet bevriezen zo lang ze niet wordt vrijgelaten.

Internationale verontwaardiging
Of de zaak tot blijvende verbetering kan leiden voor religieuze minderheden is sterk de vraag. Het is niet voor het eerst dat een blasfemie-incident leidt tot buitenlandse kritiek. Een liberale politicus die bekendstond als tegenstander van de wetten werd vorig jaar vermoord door zijn lijfwacht.

Ook de detentie van een vrouw die de islam beledigd zou hebben leidde internationaal tot verontwaardiging. Toch spraken (fundamentalitische) moslims zich de laatste jaren steeds uit voor bestraffing van blasfemie - een positie waarvan ze nu enigszins lijken terug te komen.

In een Pakistaanse rechtbank wordt vandaag een rapport gepubliceerd over de geestelijke toestand van het meisje. Rimsha zit momenteel in een van de sterkst bewaakte cellen van het land, meldt The Guardian. Volgens haar advocaat is ze ernstig getraumatiseerd en smeekt ze om vrijlating.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden