Moslimleider Wahid ernstig ziek

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De leider van de grootste moslim-organisatie in Indonesië, Abdurrachman Wahid, is door een beroerte getroffen. Hij werd gisteren geopereerd in een ziekenhuis in Jakarta. Dat heeft het Indonesische persbureau Antara gemeld.

Wahid, voorman van de naar schatting 30 miljoen leden tellende moslimorganisatie Nahdlatul Ulama, moest maandagavond inderhaast naar een hospitaal nadat hij onwel was geworden in zijn woning. Of hij inderdaad een beroerte heeft gehad, is onduidelijk. Sommige berichten spreken over lichamelijke klachten in verband met suikerziekte. De 57-jarige Wahid is een populaire figuur, vooral onder de armen in het merendeels islamitische Indonesië. Hij geldt als een gematigd, liberaal moslimleider, die niets wil weten van een 'islamstaat'.

De moslimleider, beter bekend als Gus Dur, was eind vorig jaar in Nederland. Daar voorspelde hij sociale onrust in verband met de droogte en de aanhoudende onzekerheid over de opvolging van Soeharto.

Hij bekritiseerde onlangs de wijze waarop de regering de economische crisis aanpakt en riep Soeharto op van een volgende ambtsperiode af te zien. Maar de laatste weken heeft hij enigszins afstand genomen van de critici van het bewind. Zo merkte hij op dat de regering-Soeharto de enige is die de huidige crisis in het land kan oplossen.

Wahid is lid van het Democratisch Forum, een groep vooraanstaande Indonesiërs die streeft naar verandering. Anders dan zijn collega Amien Rais, leider van de 28 miljoen leden tellen moslimorganisatuie Muhammadiya, is Gus Dur veel minder radicaal in zijn opstelling. Alleen langs de weg van de geleidelijkheid kan Indonesië veranderen, meent hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden