Moslimkoepel wil keurmerk voor rituele slacht

Klanten zoeken schapen uit bij Slager Van Hattem in Dodewaard. Beeld ANP
Klanten zoeken schapen uit bij Slager Van Hattem in Dodewaard.Beeld ANP

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat Nederlandse moslims vertegenwoordigt in Den Haag, wil dat er een keurmerk komt voor slagerijen die ritueel slachten. De 'halal-garantie' kan een aanvulling zijn op het convenant rituele slacht.

Robin de Wever

Dat meldt CMO-woordvoerder Yassin Elforkani aan Trouw.nl. De koepel heeft geen concrete aanwijzingen dat er slachterijen zijn die bij de rituele slacht steken laten vallen, maar is wel bezorgd.

'Sommige bedrijven produceren op grote schaal en op een hoog tempo', weet Elforkani. 'Tijdens het offerfeest, aanstaande vrijdag, is het bijvoorbeeld spitsuur. De verleiding om islamitische voorschriften niet na te leven kan dan groot zijn.'

Aanvulling op convenant rituele slacht
Het CMO onderzoekt momenteel hoe een dergelijk keurmerk gestalte zou kunnen krijgen en welke instantie de keuring moet gaan uitvoeren. 'Misschien gaan we het zelf doen, misschien kunnen we dit beter overdragen aan een andere moslimorganisatie.' Het keurmerk zou er volgend jaar voor aanvang van het offerfeest moeten zijn.

De koepel overlegt momenteel met staatssecretaris Bleker en joodse organisaties over de invulling van het convenant rituele slacht. In dat document komen voorschriften te staan die garanderen dat dieren tijdens het onverdoofd ritueel slachten niet onnodig lijden.

Waarschijnlijk komen er speciale ambtenaren die toezien op de naleving van de afspraken over dierenwelzijn. De halal-garantie zou een aanvulling vormen en moet zich vooral richten op de naleving van theologische voorschriften.

Joodse organisaties: ambtenaar krijgt te veel macht
Eerder deze maand lieten joodse organisaties weten bezorgd te zijn dat de controle-ambtenaren te veel macht gaan krijgen. Als een slager al zijn aanwijzingen moet opvolgen, zou slacht volgens religieuze voorschriften alsnog onmogelijk worden.

Het CMO roept Nederlandse moslims in een verklaring op om vrijdag bij het offerfeest extra goed op dierenwelzijn te letten. 'Kies een slager die goed bekend staat', adviseert Elforkani. 'Of bevraag hem kritisch. Als klant mag je veeleisend zijn.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden