Moslimkoepel vraagt islamscholen geen Nederlanders meer te werven

null Beeld anp
Beeld anp

Stop met het werven van Nederlandse studenten voor buitenlandse imamopleidingen. Onze moslims zijn niet gebaat bij imams die zijn opgeleid in het buitenland, stelt de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) in een brief aan theologische instituten in Saoedi-Arabië, Somalië en Jemen.

Volgens CMO-voorzitter Rasit Bal kunnen imams beter worden opgeleid door docenten met voldoende kennis van de Nederlandse taal en cultuur. Daar ontbreekt het bij buitenlandse instituten vaak aan. Het CMO vertrouwt er volgens de Volkskrant op dat bestuurders van de opleidingen 'alle obstakels die onze gemeenschap verzwakken wegnemen'.

Het CMO hoopt dat Nederlandse universiteiten en hogescholen op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun imamopleiding overeind te trekken of te houden. Het succes van die studies wisselt nogal. De opleidingen islamitische theologie en islamitische geestelijke verzorging van de Vrije Universiteit zijn vrij populair, terwijl de imam-beroepsopleiding van hogeschool Inholland wordt opgeheven. Volgens Inholland is de opleiding te duur en de interesse te gering.

Liever polderimams
Niet alleen het CMO wil dat meer imams op Nederlandse bodem worden opgeleid. Ook het Ministerie van Onderwijs streeft naar 'polderimams'. Mark Rutte besloot al in 2005, tijdens zijn periode als staatssecretaris, dat hogescholen en universiteiten moeten helpen om een Nederlandse islam te formuleren. Die moet vrij zijn van buitenlandse inlvoeden.

De sluiting van de Inholland-opleiding doet vermoeden dat het project-polderimam geen onverdeeld success is. HBO-imams kunnen nu enkel terecht bij de Islamitische Universiteit Rotterdam. Die leidt niet op tot 'polderimam'. Het instituut is onderdeel van Diyanet, het presidium voor godsdienstzaken van de Turkse overheid.

Als Nederland niet genoeg eigen imams opleidt, riskeert ze volgens het CMO slecht ingeburgerde geestelijken en in het slechtste geval radicalisme. 'Nu al zit dertig tot veertig procent van de moskeeën zonder eigen imam', vertelde CMO-woordvoerder Yassin Elforkani in maart in Trouw. 'Veel jongeren luisteren naar preken van buitenlandse geestelijken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden