Moslimkandidaat wint dik in Jakarta

Indonesië - De grote zege van Anies Baswedan in de gouverneursverkiezing is een steun in de rug voor conservatieve islamisten.

Een vrome moslim heeft gisteren de gouverneursverkiezing in de Indonesische hoofdstad Jakarta met een ruime meerderheid gewonnen. De zege van oud-onderwijsminister Anies Baswedan is een steun in de rug voor de groeiende conservatieve, islamistische beweging in Indonesië.

De officiële verkiezingsuitslag wordt naar verwachting pas begin volgende maand bekend. Maar volgens voorlopige tellingen kreeg Baswedan zo'n 58 procent van de stemmen, tegen 42 procent voor de zittende gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, bijgenaamd 'Ahok', een christen van Chinese afkomst.

De verkiezingsstrijd werd de afgelopen maanden gedomineerd door religieuze en etnische spanningen. Aanhangers van Baswedan stookten sluimerende anti-Chinese gevoelens op. En islamisten organiseerden grote demonstraties tegen Ahok. Zij betoogden dat het voor moslims verboden is om op een niet-moslim te stemmen en kregen daarbij steun van sommige moskeeën in Jakarta.

Ook werd Ahok vervolgd voor godslastering. De politicus, die behoort tot de christelijke minderheid in Indonesië, had de blunder begaan om kritiek te uiten op de gedachte dat moslims volgens een koranvers, sura 5:51, geen 'bondgenootschap' mogen sluiten met christenen en joden. Volgens Ahok werd deze strafvervolging georkestreerd door zijn tegenstanders.

Het verlies van Ahok is een tegenslag voor de gematigde Indonesische president Joko Widodo, algemeen bekend als 'Jokowi', die zelf voordat hij in 2014 het presidentschap veroverde, gouverneur was van Jakarta. Toen Jokowi doorschoof naar het hoogste ambt werd zijn tweede man Ahok gouverneur.

De verkiezingsuitslag wordt door velen bovendien gezien als een graadmeter voor de landelijke verkiezingen in 2019 en als een aanwijzing voor de stand van de democratie in het grootste moslimland ter wereld. Indonesië staat van oudsher bekend om zijn relatief gematigde versie van de islam. Maar de laatste jaren wint de conservatieve islamistische beweging aan kracht. Islamistische groeperingen willen onder meer een verbod op alcohol en invoering van de sharia, het islamitisch recht. De felle verkiezingsstrijd van de afgelopen maanden heeft laten zien dat het voor opportunistische politici kan lonen om etnische en religieuze emoties aan te wakkeren.

Vandaag moet Ahok weer voor de rechtbank verschijnen vanwege de beschuldiging van godslastering. De aanklagers zullen dan waarschijnlijk hun strafeis tegen de vertrekkende christelijke gouverneur formuleren.

Hoewel winnaar Baswedan geldt als een gematigd moslim, schurkte hij in zijn campagne duidelijk aan tegen de islamisten. Zo zei Baswedan dat hij zelf als moslim nooit op een christen zou kunnen stemmen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden