Moslimjongeren: Ibrahim had niets met onze reis te maken

De drie Haagse moslimjongeren die half november plotselingwaren verdwenen en vrijdag door de Haagse politie thuis zijnafgeleverd na een maand verblijf in Turkije en Azerbeidjan,houden vol dat ze niet zijn geronseld voor de djihad inTsjetsjenië.

“We waren naïeve vakantievierders“, zegt een van hen, de21-jarige Ramazan Keskin, in een gisteren verschenen interviewin NRC Handelsblad. Volgens Keskin treft Murat -. oftewelIbrahim de Turk -de man die ervan wordt verdacht de jongens tehebben geronseld- geen blaam. Hij heeft “helemaal niks“ te makenmet de reis, integendeel. Hij heeft de jongens - behalve Ramazan,van Turkse komaf, ook twee Marrokaanse jongens, Said en Driss,beiden achttien- zelfs geleerd dat geweld erg slecht is. Hetbestuur van de As-Soennahmoskee waar de jongens geregeld komentwijfelt aan deze versie en bevestigt dat er bij de moskeeronselaars actief zijn. Murat -. zelf ontkent via zijn advocaatdat hij iets wist van de reis. Wel bevestigt hij de jongens tekennen.

Keskin, van Turkse komaf, zegt dat hij zijn ouders niet vantevoren van zijn vakantieplannen op de heeft gesteld, omdat hijdan nooit toestemming zou hebben gekregen. In Het Parool zegtzijn reisgezel Said dat hij problemen thuis had. “Ik wilde evenluchten na problemen thuis. De anderen wilden ook even luchten.“Dat de jongens hun mobiele telefoons thuis hadden gelaten hadvolgens Said als reden dat ze niet gestoord wilden worden.

De drie vertrokken op 17 november naar Istanbul. Vandaartrokken ze via Trabson aan de Zwarte Zee verder naar Azerbeidjan.Ze hadden het er naar hun zin. Op 15 december wilden ze eenticket terug naar Istanbul kopen. Omdat de visa waren verlopen,werden ze aangehouden en afzonderlijk opgesloten in de cel.Volgens Ramazan werd hij bij het verhoor mishandeld. Na tweedagen stond plotseling de Haagse politie voor zijn neus. Diebracht de drie vrienden vrijdag weer thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden