Moslimgeestelijken India willen 'blasfemische' Rushdie buiten houden

Salman Rushdie. Beeld REUTERS
Salman Rushdie.Beeld REUTERS

Een groep prominente moslimleiders roept de Indiase regering op om Salman Rushdie niet toe te laten tot het land. Rushdies komst zou grievend zijn voor moslims.

Robin de Wever

De schrijver wil later deze maand het voorname literaire Jaipur-festival bezoeken. De controverse is niet nieuw: in 2007 maakten islamitische leiders vergelijkbare bezwaren. Dat bezoek vond toen gewoon plaats.

Rushdie ligt sinds het einde van de jaren '80 onder vuur vanwege zijn roman De Duivelsverzen. In zijn poëtische verhaal veranderen twee Indiase acteurs in respectievelijk de koranische aartsengel Djibriel en de duivel. In verschillende landen noemden prominente moslims het boek godslasterlijk.

Executie
India verbood het boek, de Iraanse leider Ayatollah Khomeini riep middels een fatwa op tot Rushdie's executie. De Brit moest onderduiken en leefde hij jarenlang onder zware bescherming.

Maulana Abul Qasim Nomani, een geestelijke die een seminarie in het noorden van India leidt, roept de Indiase autoriteiten op om Rushdie te weigeren. 'Hij heeft moslims al eerder beledigd', waarschuwde Nomani tegenover Indaise journalisten. Een nieuw bezoek zout in hun wonden strooien.

Respect
'In India wordt iedere gemeenschap en kaste gerespecteerd', verklaart de prominente geestelijke Maulana Khalid Rashid Farangi Mahali tegenover Reuters. 'Een man als deze zou hier niet welkom moeten zijn.'

Nomani belooft het ministerie van buitenlandse zaken, de Indiase premier Singh en de parlementsvoorzitter Ghandi aan te schrijven als Rushdies visum niet wordt geannuleerd. Rushdie laat op Twitter weten de ophef overdreven te vinden: 'Voor alle duidelijkheid: ik heb helemaal geen visum nodig.'

Hij krijgt steun van onder meer Indiase collega's. Zij noemen de komst van de schrijver een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Ongeveer dertien procent van de Indiërs is moslim.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden