Moslimfarce

Al jaren streeft de Nederlandse overheid naar een orgaan dat alle moslims in Nederland vertegenwoordigt. De overheid veronderstelt dat het een bijdrage levert aan integratie van moslimburgers. Nu er onlangs zo'n moslimorgaan is opgericht, is de twijfel toegeslagen. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zou niet representatief zijn. Een aantal moslimorganisaties, zoals de Ahmadiyya-beweging, is uitgesloten van dit moslimclubje. Zo'n triviale reactie heeft iedere moslim vanaf het eerste uur aan zien komen. Een centrale vertegenwoordiging, waarin alle moslims zich kunnen vinden, heeft nooit bestaan en is ook onmogelijk. Daarvoor hebben moslims een te diverse culturele achtergrond. De ene moslim is op de eerste plaats een Turk, de andere een Marokkaan en weer een andere een Pakistaan. De verschillen tussen moslims zijn zelfs zo groot dat het hier zelden voorkomt dat Turken en Marokkanen de vastenmaand ramadan op dezelfde dag starten en afsluiten.

Youssef Azghari

De behoefte aan een centraal aanspreekpunt van moslims was dertig jaar geleden heel praktisch van aard. Tijdens het offerfeest bij voorbeeld werd het schaap door moslim-migranten in de tuin of op het balkon geslacht. Dat gaf veel overlast bij de Nederlandse buren. Het illegaal slachten was verboden, maar hoe bracht je deze boodschap aan moslims over? Tolken werden ingeschakeld en imams benaderd, maar dat kostte wel veel tijd, geld, moeite, koffie, thee en koekjes. Bovendien wist de overheid niet precies wie wie representeerde. Daarom droomde de overheid hardop over een orgaan, dat namens moslims met één mond sprak, én waarmee ze zaken kon doen.

De behoefte aan contact tussen overheid en de ongeveer één miljoen tellende minderheid is nu van een andere aard. De doelen zijn niet meer concreet maar heel theoretisch en ideaal. De cohesie onder de Nederlandse bevolking komt onder druk te staan vanwege de slechte integratie van veel moslims. Te vaak komen zij in een negatief daglicht te staan. Sommige uitspraken van moslims in de media wekken weerzin. Dat was eind jaren tachtig met Salman Rushdie-affaire ook al zo. Ook na 11 september waren intimidaties en bedreigingen aan de orde van de dag. Om het verstoorde contact tussen moslims en niet-moslims te herstellen belde de overheid in allerijl moslimorganisaties op om opheldering te vragen of samen een vuist te maken tegen waanzin, intolerantie en geweld.

Samen strijden voor een nobel doel is een prima zaak. Echter, een overheid die streeft naar uniformiteit, en geen oog heeft voor diversiteit onder moslims, is blind voor de realiteit. Dat de islam de eenheid van God predikt en alle moslims met dezelfde neuzen richting Mekka bidden, wil niet automatisch zeggen dat zij één homogene groep vormen. Een moslimorgaan dat de pretentie heeft om namens de moslims te spreken, is een farce. Zeker als dit orgaan geleid wordt door een voorzitter van de oude garde, M. Sini. Los daarvan is een moslim orgaan, dat zegt ook namens mij te spreken, een groot gevaar voor de democratie. De gewone moslims op straat zijn nooit betrokken geweest bij de samenstelling van dit orgaan. Het is naïef van de Nederlandse overheid om een overkoepelend, niet democratisch gekozen moslimorgaan als gesprekspartner te erkennen.

De Nederlandse overheid past een bescheiden rol. Niets wijst erop dat het Nederland met zijn poldermodel zal lukken wat moslimleiders na de dood van de profeet Mohammed nog nooit is gelukt: alle moslims verenigen. Nederlandse moslims hebben geen behoefte aan een moslimorgaan onder leiding van een zichzelf benoemde moslimpaus of kalief, die buigt voor de heilige tempel van politiek Den Haag. Als Sini zo graag een spreekbuis wil zijn van moslimburgers in Nederland dan moet hij zich gewoon in de landelijke politiek verkiesbaar stellen. Dan kan hij op een democratische wijze macht verwerven en eindelijk namens zijn kiezers spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden