Moslimdocente weigert mannen een hand te geven

(Novum) - Een docente van het Vader Rijn College in Utrecht is gevraagd thuis te blijven, omdat zij weigert mannen een hand te geven. Dat zegt directeur Bart Engbers vrijdag. De school legt de zaak waarschijnlijk maandag voor aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

De vrouw, die een jaar lesgeeft op de school, wilde na de zomervakantie volgens Engbers opeens geen handen meer schudden. "Ze zegt dat ze in een nieuw stadium van haar religieuze ontwikkeling is beland."

De docente zou met haar weigering het slechte voorbeeld geven aan de zevenhonderd, grotendeels allochtone, leerlingen van de vmbo-school. "Wij moeten leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt en daar wordt dit vaak niet geaccepteerd." Bovendien, zegt de directeur, is het Vader Rijn College een openbare school en dient men de 'religieuze vlag' thuis te laten.

Met de stap naar de CGB wil de school de situatie voorleggen aan een onafhankelijke instantie. Dat betekent niet dat de docente weer welkom is als de commissie haar in het gelijk stelt. "Daar willen we niet op vooruit lopen, maar het team staat volledig achter deze beslissing. Ik hecht veel waarde aan hun oordeel", zegt Engbers.

De CGB oordeelde in maart dat een moslima die geweigerd werd door een ROC in Utrecht omdat zij mannen geen hand wilde geven, gewoon de opleiding tot onderwijsassistente moet kunnen volgen. De CGB was van mening dat er voldoende andere manieren zijn om mannen op een respectvolle manier te begroeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden