Moslimbroederschap ziet VN-vrouwenverdrag als bedreiging

President en Moslimbroeder Mohamed Morsi (r) met de toenmalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton in november 2012.Beeld Reuters

Als het aan de Egyptische regeringspartij ligt komt er geen VN-verdrag voor vrouwen. Bij de VN ligt momenteel een concepttekst op tafel die vrouwen overal ter wereld moet beschermen tegen geweld. De Moslimbroederschap waarschuwt voor de 'complete verloedering van de maatschappij' als het verdrag er komt.

Regeringsgezanten en ngo's zijn in New York bijeengekomen om de slottekst van het nieuwe verdrag te bepalen. De bedoeling is dat de overeenkomst vandaag nog gepresenteerd wordt.

De Moslimbroederschap van premier Mohammed Morsi is mordicus tegen het verdrag. De islamisten menen dat de conceptversie passages bevat die "indruisen tegen de gevestigde principes van de islam, waarbij de islamitische ethiek ondermijnd wordt". Mocht het verdrag geratificeerd worden, dan zal dan onherroepelijk leiden tot het verval van de maatschappij, aldus de partij.

De beweging is tegen de toekenning van universele rechten aan vrouwen, en roept tegelijkertijd vrouwenorganisaties op vast te houden aan hun religie en aan "de normen en waarden van hun gemeenschappen." Daarnaast moeten zij zich niet laten "misleiden door de bedriegende oproepen voor decadente modernisatie en zich op het pad begeven van subversieve immoraliteit."

De Moslimbroederschap is met name tegen het voorstel om vrouwen dezelfde rechten toe te kennen als mannen bij zaken als echtscheiding. Ook het plan dat vrouwen voortaan geen toestemming meer hoeven te vragen aan hun man om te mogen reizen, werken of voor het gebruik van anticonceptie, zit de islamistische organisatie niet lekker.

In dezelfde verklaring verzet de partij zich hevig tegen "het toekennen van volledige rechten aan vrouwen om hun mannen aan te klagen voor verkrachting en aanranding." De Moslimbroederschap eist ook dat het recht op echtscheiding bij mannen blijft liggen, en niet aan een rechter mag worden overgelaten.

De 'dreiging' van het verdrag gaat vooral uit naar het gezin, stellen de islamisten. Met name het erkennen van 'seksuele vrijheid voor meisjes en vrouwen', en het plan om vrouwen voor te lichten in het gebruik van anticonceptie, is de Moslimbroederschap een doorn in het oog. Als het verdrag er komt, dan keert Egypte terug naar 'het pre-islamitische tijdperk van onwetendheid', aldus de beweging.

Egypte is overigens niet de enige die zich hevig verzet tegen het vrouwenverdrag. In de conceptversie staat dat religie en traditie niet door een regering als smoes mogen worden gebruikt om geweld tegen vrouwen toe te staan. Volgens diplomaten oefenen het Vaticaan, Rusland en Iran achter de schermen veel druk uit om de laatste passage te schrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden