Moslimbestuur treedt af en zegt niet waarom

DOORN - ,,Wij hebben tien jaar hard gewerkt aan het islamitisch onderwijs. Maar het is ons niet gelukt alle scholen onder één paraplu te houden.'' Dat is de enige toelichting van secretaris Mehmet Akbulut bij het aftreden van het bestuur van de organisatie van islamitische scholen, Isbo.

Geeft Akbulut toe dat op een aantal scholen, zeven van de 32 volgens de BVD, anti-westerse moslims actief zijn? Zegt hij eigenlijk dat de Isbo heeft gefaald, dat het onderwijs op sommige scholen in verkeerde handen is gekomen? Nee, dat betekent 'deze grote stap' níet, zegt Akbulut. Maar als je aftreedt moet er toch iets aan de hand zijn? De massaal uitgerukte pers begrijpt er niets van.

En het is ook moeilijk te begrijpen. Het komt erop neer dat de Isbo altijd al op de hoogte was van de achtergrond van de leiding van enkele streng islamitische basisscholen. De Isbo-bestuurders zitten vaak ook weer in een schoolbestuuur, het is maar een klein wereldje. Het rapport kon nauwelijks een verrassing zijn: de 'radicaal islamitische krachten' domineren immers in de koepel, schrijft de BVD.

Vandaar ook dat de Isbo 'elke interne discussie over zorgwekkende aspecten van enkele scholen' de kop indrukte. Zo noemt de BVD het zorgwekkend dat sommige bestuursleden niet alleen sympathie hebben voor 'radicaal politiek-islamitische' organisaties als de Palestijnse Hamas of de Egyptische Moslimbroederschap, maar daarmee ook contacten onderhouden.

Op vragen hierover wil Akbulut niet ingaan. Dat moet het nieuwe bestuur, dat een commissie van 'drie wijze mannen' gaat voorbereiden, maar doen. In ieder geval zouden de schoolbesturen waar de BVD op doelt in het rapport óók moeten terugtreden. Alleen zo kan werkelijk schoon schip worden gemaakt.

De vernieuwde Isbo moet ook zorgen dat er een goede godsdienstmethode komt die geschikt is voor kinderen die op een Nederlandse basisschool zitten. Want daar is het sinds de eerste islamitische school open ging in 1988 nooit van gekomen, ondanks de oprichting van een 'Islamitisch Pedagogisch Studiecentrum' dat onder werd gebracht in het bescheiden kantoor van de Isbo in Nieuwegein.

,,Iedereen deed maar wat'', geeft Rasit Bal van de El Inkade-school in Ede na de merkwaardige persconferentie toe. ,,Het probleem was dat er geen overeenstemming bestond over de vraag wat je als moslim in Nederland moet doen. Sommigen oriënteren zich volledig op het land van herkomst en wijzen Nederland als anti-islamitisch af.''

Sommigen. Het woord valt voortdurend. Maar om welke scholen gaat het en hoeveel zijn het er precies? Bal zegt dat hij het niet weet. En hoeveel zullen gehoor geven aan de oproep van de Isbo? Het bestuur van de Al Imanschool in Almere -waar onder meer muziek en afbeeldingen van dieren of mensen zijn verboden en die in verband wordt gebracht met de fundamentalistische El Tawheed-moskee in Amsterdam- piekert er niet over te stoppen.

,,Wij voelen ons niet aangesproken, wij zijn niet anti-westers'', zegt voorzitter Abdelkarim Salihi van de Al Iman. ,,Het bestuur is allang vernieuwd, en met de Tawheed hebben we niets meer te maken.'' Het bestuur van de Tarieq Ibnoe Ziyad-school in Eindhoven moet zich nog over de kwestie buigen. ,,Ik weet niet wat ze gaan doen'', zegt directeur Jos van der Looy. ,,Maar het zou heel jammer zijn als ze vertrekken, het zijn positief ingestelde amateurs.''

Een van die amateurs is pennigmeester Fouad Dol, die ook woordvoerder is van de vanuit Saoedi-Arabië gefinancierde stichting Al Waqf. Al Waqf verkettert joden, christenen en gematigde moslims. Dol: ,,Wij wisten helemaal nergens van, ik wil eerst weten waarom de Isbo dit heeft gedaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden