Moslima krijgt miljoenen na religieuze intimidatie op werk

Susann Bashir.

Een vrouw uit Kansas City, in de Amerikaanse staat Missouri, krijgt een schadevergoeding van 5 miljoen dollar toegewezen nadat de vrouw jarenlang geïntimideerd werd op haar werk bij de telecomgigant AT&T. Het dieptepunt van de religieuze intimidatie was in 2008, toen haar baas haar hoofddoek afrukte.

De vrouw, Susann Bashir, bekeerde zich in 2005 tot de islam. Ze voerde aan dat haar collega's vlak na haar bekering vijandig werden. Ze noemden haar 'handdoekhoofd' en vroegen of ze van plan was het gebouw op te blazen.

'Ik was geschokt', verklaart de vrouw. 'Voor de bekering maakte niemand opmerkingen over wat ik droeg, niemand vroeg zich af welke religie ik aanhing.'

Dagelijks gediscrimineerd
De vrouw werd na tien jaar dienst ontslagen. De laatste drie jaar van haar tewerkstelling op het kantoor van AT&T werd ze naar eigen zeggen dagelijks met religieuze discriminatie geconfronteerd.

Ze diende klacht in, wat haar collega's boos maakte en leidde tot de confrontatie met haar baas, die tijdens een vergadering haar hoofddoek afrukte en zo haar haar blootstelde aan het zicht van haar collega's.

Stress
Daarop raakte de vrouw naar eigen zeggen zo gestresseerd dat ze niet meer kon gaan werken. Ze vroeg het ontslag van haar baas of een transfer, maar daar die verzoeken werden niet gehonoreerd. Na negen maanden afwezigheid kreeg ze haar ontslag.

Een jury veroordeelde AT&T tot een schadevergoeding van 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) plus 120.000 dollar (92.000 euro) aan misgelopen salaris. Het gaat om de hoogste schadevergoeding wegens discriminatie op de werkvloer die ooit in de staat Missouri werd uitgesproken. AT&T plant in beroep te gaan tegen de veroordeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden