Moslim ten onrechte gecremeerd

EMIEL HAKKENES

Een Eindhovense moslim blijkt onlangs te zijn gecremeerd - tegen de regels van de islam én vermoedelijk tegen zijn wil. Een heel nare kwestie, vindt Ibrahim Wijbenga van de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen. Zijn advies: vul bij leven een soort codicil in.

1 Wat is er gebeurd?
"De man om wie het gaat, was een bekend gezicht in de islamitische gemeenschap in Eindhoven. Toen we hem een tijdje niet hadden gezien, gingen een paar mensen bij zijn huis kijken. Daar troffen ze de buurman van de man aan, die bezig was het huis leeg te halen. Hij vertelde dat de man was overleden en dat de crematie al had plaatsgevonden."

2Cremeren is toch tegen de regels van de islam?
"Inderdaad. De islam is principieel tegen crematie. Moslims geloven dat hun lichaam op de dag van de opstanding der doden zo compleet mogelijk moet zijn. Bovendien wordt crematie beschouwd als een heidens ritueel dat stamt uit de pre-islamitische tijd."

3Hoe kon het in dit geval dan toch gebeuren?
"Vermoedelijk wist de buurman niet van de religieuze overtuiging van deze man. Als dat wel zo was geweest, zou hij hem niet hebben laten cremeren. In Nederland dient de wens van de overledene gevolgd te worden. Maar dat gaat soms mis. Als er een onbekende dode wordt aangetroffen, kiest de gemeente vaak voor een crematie, omdat dat goedkoper is dan begraven. Zo kon het gebeuren dat in 2005 een islamitische asielzoeker werd gecremeerd, waarschijnlijk tegen zijn wens."

4 Hoe is dat te voorkomen?
"Ik raad iedereen aan, of hij nu moslim is of christen, om al bij leven vast te leggen wat je wilt dat er na je dood met je lichaam gebeurt. Vul een soort codicil in waarop je je wensen kenbaar maakt. En aan gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvaart van onbekende doden of alleenstaanden zonder familie, zou ik willen vragen om met ons van de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen contact op te nemen. Als het vermoeden bestaat dat een overledene moslim is, kunnen wij adviseren over een gepaste uitvaart."

5Kunt u postuum nog iets betekenen voor de gecremeerde moslim uit Eindhoven?
"Hij bad dagelijks mee in de moskee en daarom zullen wij hem vrijdag in de dienst herdenken. Het lichaam van de man is er natuurlijk niet meer, maar toch zullen we de dua, het gebed voor de doden, voor hem uitspreken. Dat is een islamitische plicht.

"Waar de as van de gecremeerde is, weten we niet. Maar al was die wel aanwezig, dan kunnen we daar niets mee. Bijzetten op de islamitische begraafplaats is bijvoorbeeld niet mogelijk. De islam kent diverse uitvaartrituelen. In de moederbuik gestorven kinderen kunnen we al begraven, omdat we geloven dat een foetus vanaf 16 weken een ziel heeft. Maar een urn met as? Die kun je moeilijk richting het oosten begraven."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden