Moslim-recruten zullen voortaan heel wat lastiger te vinden zijn

door Maaike Veen in Londen

Door de grimmige oorlogen in Irak en Afghanistan heeft het Britse leger moeite om soldaten te recruteren. Helemaal moslimsoldaten die de ’hearts and minds’ van hun broeders zouden kunnen veroveren. Een mogelijk verijdeld terreurplot om een moslimsoldaat te ontvoeren en onthoofden maakt dit vast nog moeilijker.

Zijn foto sierde vorig jaar alle Britse voorpagina’s. Een week voor de eerste herdenkingen van de bomaanslagen in Londen kwam de eerste Britse moslimsoldaat om in de ’oorlog tegen het terrorisme’ in Afghanistan: korporaal Jabron Hashmi (24), opgegroeid in het Pakistaanse Peshawar, en op zijn twaalfde naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd.

Als kind al droomde hij van het leger. Zijn islamitische Brits-Pakistaanse achtergrond beschouwde hij als een privilege, dat hij moest gebruiken om in Afghanistan te helpen culturele verschillen te overbruggen.

Moslims en niet-moslims roemden de ’Britse held’. Er kwamen vierhonderd mensen naar zijn begrafenisdienst in de Centrale Moskee in Birmingham. Pakistaanse stamhoofden woonden een herdenkingsdient bij in zijn geboorteplaats, waar veel steun is voor talibanstrijders.

Maar voor een groep moslimextremisten is Hashmi een verrader en een heiden, die geen islamitische begrafenis verdiende. Een verboden islamitische groepering plaatste zijn foto op hun website. Kort na zijn dood ontving de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 een tip dat een groep extremisten werkte aan een dodenlijst van moslimsoldaten die in Afghanistan of Irak hebben gediend.

„Ik denk dat de dood van mijn broer de aandacht heeft gevestigd op het feit dat er moslims zijn die het Britse leger dienen”, zei Zeeshan Hashmi (28), die zelf ook soldaat is geweest. Hij riep moslimmilitairen op, niet toe te geven aan terrorisme. „Moslims moeten niet uit het leger stappen uit angst voor ontvoering. Ik heb met eigen ogen gezien wat we in Afghanistan doen, het verbeteren van het leven van arme, gewone moslims.”

Het aantal moslims in de Britse strijdkrachten is minimaal: 330 (van wie 250 in gevechtsfuncties) op een totaal van 200.000. Ofwel minder dan 0,2 procent, terwijl moslims 3 procent van de bevolking uitmaken.

Bijna alle moslimmilitairen zijn ten minste één keer uitgezonden naar Irak of Afghanistan. Hun aanwezigheid moet de boodschap helpen verspreiden dat de oorlog tegen het terrorisme geen oorlog is tegen de islam. Het Britse leger wil daarom graag meer moslims rekruteren. Een lastige taak, door de impopulaire en steeds grimmiger oorlogen heeft het leger toch al veel moeite om soldaten binnen te halen.

Vorige maand hield Defensie een uitgebreide promotiecampagne in de West Midlands, het gebied rond Birmingham met een grote moslimpopulatie. Moslimsoldaten krijgen tegenwoordig alle ruimte om hun geloof te belijden, was de boodschap. Er is halal eten, gebedstijd en je mag er een korte baard hebben. Maar slechts vijftien moslims meldden zich aan.

Volgens een politieagent gaven extremisten moslims de waarschuwing ’hun broeders niet te doden’.

Een van de grootste moslimorganisaties van Groot-Brittannië zegt dat zij moslims aanmoedigt om ’als burgers van dit land hun loyaliteit overal te laten zien, onder meer in het leger, waarin moslims ondervertegenwoordigd zijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden