Update

Moslim Broederschap roept op tot opstand

Aanhangers van de Moslim Broederschap vandaag bij de Republikeinse Garde in Caïro. Beeld reuters
Aanhangers van de Moslim Broederschap vandaag bij de Republikeinse Garde in Caïro.Beeld reuters

De Moslim Broederschap in Egypte heeft opgeroepen tot een opstand tegen 'degenen die de revolutie met tanks willen stelen'. Dat staat in een verklaring van de politieke leiding van de organisatie. Vanochtend vielen zeker 35 doden na gevechten bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro.

Redactie

Persbureau AFP meldt dat gewapende aanhangers van de vorige week afgezette president Mohamed Morsi twee militairen hebben gekidnapt. De twee soldaten werden in een auto geduwd en gedwongen om een verklaring in het voordeel van Morsi af te leggen, zei een bron.

Republikeinse Garde
Bij de gevechten tussen aanhangers van de Broederschap en de veiligheidsdiensten kwamen volgens het ministerie van Gezondheidszorg vannacht 35 mensen om het leven. Volgens de Egyptische staatstelevisie is het dodental inmiddels opgelopen tot 42 en zijn er 322 gewonden gevallen.

De gevechten hadden plaats bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde. Morsi wordt daar waarschijnlijk vastgehouden.
Het leger meldde dat 'een terroristische groep' het gebouw wilde bestormen. Onder de doden zou een militair zijn.

Paniek
De Moslimbroeders houden het erop dat het leger het vuur opende op aanhangers van de verdreven president. Ooggetuigen bevestigen die lezing. Volgens Al-Shaimaa Younes, die de demonstratie voor het gardehoofdkwartier bijwoonde, vuurden militairen en politieagenten op betogers tijdens het ochtendgebed. 'Ze schoten met scherp en zetten traangas in', vertelde de demonstrant. 'Er brak paniek uit en mensen zetten het op een lopen. Ik zag mensen vallen.'

Onder de demonstranten zouden ook vrouwen en kinderen zijn geweest. De veiligheidsdiensten zouden ook tal van demonstranten achtervolgd hebben.

Zondag gingen tienduizenden demonstranten - zowel voor- als tegenstanders van Morsi - de straat op in Egyptische steden. De Moslim Broederschap had opgeroepen tot de demonstraties.

Aanhangers van ex-president Morsi protesteerden zondag in Caïro. Beeld afp
Aanhangers van ex-president Morsi protesteerden zondag in Caïro.Beeld afp
Het Tahrirplein vanochtend. Beeld ap
Het Tahrirplein vanochtend.Beeld ap
Veiligheidstroepen verdreven vanochtend vroeg de demonstranten bij de Republikeinse Garde in Caïro. Beeld afp
Veiligheidstroepen verdreven vanochtend vroeg de demonstranten bij de Republikeinse Garde in Caïro.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden