Interview

Moslim als Jezus wekt wrevel

Abbie Chalgoum in de rol van Jezus tijdens de generale repetitie voor de Tegelse Passiespelen. Beeld anp
Abbie Chalgoum in de rol van Jezus tijdens de generale repetitie voor de Tegelse Passiespelen.Beeld anp

Hij hoopte op de rol van een priester, of misschien Judas, maar de van oorsprong Marokkaanse economieleraar Abbie Chalgoum (35) kreeg de rol van Jezus in de Tegelse Passiespelen. Daar is niet iedereen blij mee. Vorige week deed Chalgoum, die opgroeide in Venlo, aangifte van bedreiging.

Kennelijk vindt niet iedereen het een goed idee dat u Jezus speelt.
"Nee, al is dat - schat ik - niet meer dan een half procent. Maar die hebben wel de grootste mond. De jongens die ik onderweg naar de repetities in Tegelen tegenkwam op het station in Venlo, vonden het niet fijn dat ik als Marokkaan, als moslim, Jezus speel. Dat mag niet, want Jezus is een profeet en profeten mag je niet uitbeelden. Ik probeerde met ze in gesprek te gaan, maar merkte al vrij snel: dit gaat 'm niet worden. Ze bleven uitlokken en schelden.

Die dag stond er een groepje jongeren dat riep: 'Hoerenzoon, wacht maar! We weten wel dat je hier niet woont, maar we vinden je ook wel in Amsterdam'. Toen voelde ik me echt bedreigd. Wat willen jullie nou, dacht ik. Dan komt het ineens wel binnen. Vanuit de organisatie vroegen ze of ze me voortaan op moesten halen van het station, maar ik wil niet bang zijn. Toch ga je denken: wat als ..."

Dus toen hebt u aangifte gedaan.
"Ja. Het zijn misschien kwajongensstreken, elkaar opfokken, maar het is wel heel kwalijk. Ik had die week ook een dierbare verloren, dus het was een zware week met veel emoties. Ik had ze eigenlijk gewoon moeten uitnodigen. Kom maar eens kijken wat daar gebeurt. Het is natuurlijk een bijbels verhaal, maar ik probeer de mens Jezus te spelen in al zijn angsten en twijfels, maar ook zijn krachten. Wij hebben ook onze onzekerheden, maar de boodschap is dat de liefde uiteindelijk overwint. Het zou mooi zijn als ze dat zelf hadden kunnen zien."

Hoe staat u daarna op de bühne?
"Je neemt het mee in je spel, probeert het om te zetten naar iets positiefs zodat het niet in je hoofd blijft malen. Jezus werd ook bedreigd, had ook angst en twijfels. Ik probeerde in die voorstelling me kwetsbaar op te stellen, te voelen wat tegen me werd gezegd. Dan is het geen spel meer maar een belevenis, en komen de emoties ook hard binnen. Na die avondvoorstelling kwam alles eruit. De tranen, maar ook het gevoel van: laat me nou lekker spelen, maak je niet zo druk om die randzaken. De regisseur vond het een van de mooiste voorstellingen die we hebben gespeeld."

U bent islamitisch opgevoed, wat vond uw omgeving ervan dat u Jezus ging spelen?
"Toen ik mijn moeder duidelijk had gemaakt dat ik alleen een rol zou spelen zei ze: 'Mooi zoon, geniet ervan. Maar weet dat er mensen zijn die dit niet fijn vinden'. De allereerste felicitaties die ik kreeg, kwamen van de moskee. Zij zagen dat ik een rol speelde als acteur. Dat er mensen zijn die dat minder vinden, allez. Hun verlies. Dat vond ik heel mooi. Zie je, dacht ik, het kan wel. Ik speel Jezus ook alleen in zijn hoedanigheid als mens, niet als de zoon van God, want dan wordt het iets heiligs."

Passiespelen

Een passiespel is een vertolking van het bijbelse verhaal over het lijden en sterven van Jezus. Toen in de Middeleeuwen het protest tegen uitbundige toneelstukken in de kerk groeide, begon men met opvoeringen in de openlucht.

Veruit de bekendste passiespelen zijn die in het Limburgse Tegelen. Deze passiespelen werden in 1931 voor het eerst gehouden in openluchttheater De Doolhof. Het was de bedoeling dat de spelen om de vijf jaar zouden worden opgevoerd, maar dit gebeurde pas vanaf 1975 consequent.

Dit jaar vindt de twintigste editie plaats, waarvoor de Vlaamse dichter Patrick Lateur de teksten schreef.

Op het hoogtepunt in 1955 trokken de Tegelse passiespelen 150.000 bezoekers. Dit jaar zijn al meer dan 38.000 kaarten verkocht voor de openluchtvoorstelling die 25 keer speelt tussen 10 mei en 13 september. De ruim vierhonderd man sterke crew heeft nog vijf voorstellingen voor de boeg. De organisatie verwacht in totaal meer dan 40.000 toeschouwers.

Sinds 5 januari 2014 staan de Tegelse Passiespelen op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden