Moskovieten de straat op tegen leugens tv

Uitzending over tegenstanders Poetin is voor velen de druppel

Een bloemenzee van meest rode anjers siert de ingang van het televisiecentrum Ostankino. Rondom hangen rouwbandjes en er branden kaarsjes. 'Op 19-jarige leeftijd is het kanaal NTV aan ernstige leugens overleden', staat op een kartonnen bord te lezen.

Tegen de duizend Moskovieten zijn hier samengedromd om te protesteren tegen leugens en propaganda die de meestbekeken Russische zenders dag in dag uit produceren. Ze krijgen uitbundig steun van tientallen automobilisten die luid claxonnerend het televisiecentrum passeren.

"De waarheid kun je niet vermoorden", zegt de 89-jarige Nina Semjonova. "Je kunt haar geweld aandoen, meer niet. De waarheid is wat u hier om u heen ziet." Ze knikt in de richting van de vele honderden demonstranten die enkele meters verderop oog in oog staan met evenzovele leden van de oproerpolitie. Semjonova houdt een zelfgeschreven tekst omhoog: 'Bevrijd je van de leugen en gooi je televisie weg'. "Dat heb ik zelf tien jaar geleden al gedaan", zegt ze.

Terwijl ze spreekt sleuren potige politiemannen met glimmende zwarte helmen de ene na de andere demonstrant ruw in de gereedstaande arrestantenwagens. Meer dan honderd mensen worden opgepakt, onder hen enkele voormannen van de oppositie. Sommige arrestanten hielden alleen maar een wit papier zonder tekst omhoog.

Het voornaamste doelwit van het protest is de zender NTV, die afgelopen donderdag in een half uur durende uitzending onder de titel 'Anatomie van het protest' de vloer aanveegde met de tegenstanders van premier Vladimir Poetin.

Volgens NTV had de oppositie mensen betaald om deel te nemen aan massabetogingen, waren bewijzen van stembusfraude speciaal in elkaar gezet om Poetin zwart te maken en vonden de demonstraties plaats onder scherp toezicht van Amerikaanse diplomaten. De leuze 'voor vrije verkiezingen' was 'niet meer actueel', aldus de commentaarstem, want de verkiezingen waren immers voorbij, Poetin was gekozen en die overwinning was door de wereldgemeenschap erkend.

De uitzending leidde tot een woede-uitbarsting in het kamp van de oppositie. Veel mensen voelden zich persoonlijk beledigd door de film. Al snel bleek dat sommige cruciale passages door NTV zelf in scène waren gezet om Poetins tegenstanders zwart te maken. Er ontstonden spontaan plannen NTV een lesje te leren, bijvoorbeeld door de website van de televisiezender uit de lucht te halen, hetgeen vrijdagavond daadwerkelijk lukte. Bij gebrek aan een aftiteling van de NTV-reportage publiceerde de krant Novaja Gazeta een lijst met medewerkers aan het programma op haar website.

"We protesteren tegen de leugens die de televisie over ons uitstort", zegt demonstrante Jekaterina Sjvarts. Ze houdt een bord voor zich met de Engelse tekst 'Kill your tv, set your mind free'. "Die film 'Anatomie van het protest' was de druppel. Ik heb hem op het internet bekeken. Ik was geschokt. Er moet een eind komen aan die stroom leugens, die gekleurde berichtgeving."

Tien jaar geleden stond ze hier ook al. In april 2002 demonstreerden op dezelfde plek duizenden mensen voor het behoud van NTV, tot dat moment veruit de beste en betrouwbaarste Russische tv-zender, die zich meer dan andere kanalen harde kritiek op de toenmalige president Poetin veroorloofde. De overname van de zender door het staatsbedrijf Gazprom maakte daaraan definitief een einde. Het afgelopen decennium groeide NTV uit tot een primaire spreekbuis van het Kremlin. "Ik voelde al in 2000 dat de televisie zou veranderen" zegt Sjvarts. "Helaas zijn mijn slechtste verwachtingen uitgekomen."

'Op verzoek van veel kijkers' is de gewraakte film zondagavond nogmaals door NTV uitgezonden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden