Moskouse politie jaagt op tsaar en op Lenin

Tsaar Nicolaas II placht op het Rode Plein altijd even halt te houden bij de kapel van de Moeder Gods van Iberia onder de Hemelvaartspoort, om er een kruis te slaan en te bidden. Na de revolutie van 1917 werd Nicolaas II met zijn gezin doodgeschoten; zowel poort als kapel verdween. De grote roerganger van de Oktoberrevolutie, Vladimir Lenin, kreeg in zijn mausoleum een ereplaats op het Rode Plein.

Na de val van het communisme keerden Hemelvaartspoort en kapel weer terug. En bij de poort kom je steevast twee oude bekenden tegen: tsaar Nicolaas en revolutionair Lenin, broederlijk naast elkaar, als een scène uit het hiernamaals. De echte Lenin ligt natuurlijk nog altijd in zijn mausoleum, waar hij vermoedelijk ooit uit wordt gehaald om elders een normale begrafenis te krijgen. Alleen communisten leggen er nog ieder jaar een bloemetje.

De 'tsaar' heet eigenlijk Viktor Tsjepkasov. Hij is 55 en in weerwil van zijn adellijke voorkomen een communist in hart en nieren. Sinds zijn pensioen flaneert de oud-militair in een smetteloos wit tsarentenue rond het Rode Plein, waar hij met toeristen op de foto gaat of tekst en uitleg geeft over de rijke Russische geschiedenis. Zo raakte hij bevriend met zijn historische tegenspeler Vladimir Lenin, oftewel Sergej Solovjov, die ook een centje bijverdient. Voor 2,5 euro mag je met een van beiden op de foto.

Sindsdien werkt het tweetal samen en doet goede zaken. Concurrentie is er zat. In het centrum van Moskou lopen meerdere Lenins en Stalins rond; een Brezjnev is er ook, en een Gorbatsjov, compleet met geverfde wijnvlek op de kale schedel.

Maar de echte problemen komen uit andere hoek, merkten de tsaar en de revolutionair vorige week. Na vage klachten dat 'Lenin' (53) nabij de Iverskaja-kapel gelovigen had uitgefoeterd en iemand vanwege zijn uiterlijk had beledigd, rukte de politie met machtsvertoon uit om de man in te rekenen. Tsaar Nicolaas moest ook mee naar het bureau. Hij grapte nog dat ze hem dan maar ergens op een binnenplaats moesten executeren, net als de echte tsaar in 1918. Lenin moest na een nacht in de cel voorkomen, maar voelde zich onwel in de rechtbank en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Hij weigert schuld te bekennen en wijst erop dat schelden niet in zijn aard ligt.

Voor Viktor Tsjepkasov is het zonneklaar wat de ware achtergrond van het politieoptreden is. "Ze hebben al geregeld geprobeerd ons op te pakken", vertelde hij een plaatselijke krant. "Onder de meest bizarre voorwendselen: wildplassen, grof taalgebruik of belediging." Dat komt volgens hem omdat hij en Sergej weigeren om met de politie hun inkomsten te delen, iets dat al hun 'collega's' wel trouw doen. "Ik heb drie jaar geleden een bedrag overgemaakt naar het liefdadigheidsfonds van de politie", zegt Viktor. "Maar ze zeiden me dat ik in contanten moest betalen. Natuurlijk heb ik dat geweigerd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden